Gofry cynamonowe z mąki ryżowej.
Jeżeli chcesz upiec chrupiące gofry bezglutenowe, sięgnij po mąkę ryżową albo jaglaną – dają najlepsze rezultaty. Świeżo upieczone gofry są pyszne i super chrupkie, a domowa konfitura z węgierek i porto oraz aromatyczny ser z przerostem niebieskiej pleśni dopełniają dzieła.
Blu del Gregge z owczego mleka, przez mocno wyczuwalną w smaku sól i typową goryczkę, najbardziej przypomina Roquefort. Jeżeli wolisz łagodniejsze smaki, możesz sięgnąć np. po Gorgonzolę.
Gofry cynamonowe z mąki ryżowej – SKŁADNIKI:
Gofry – ok. 6 sztuk
- 200 g mąki ryżowej
- ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej (niegazowana też będzie OK)
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1-2 kopiaste łyżki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2 jajka (zerówka, wolny wybieg, rozmiar L)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Konfitura z węgierek i porto
- ok. 900 g węgierek, wypestkowanych
- ok. 150 ml porto (u mnie: Niepoort Nat Cool Trudy – Ruby)
Dodatki
- ser pleśniowy (u mnie: Blu del Gregge z owczego mleka; Roquefort lub Gorgonzola sprawdzą się równie dobrze)
- różowy pieprz
Gofry cynamonowe z mąki ryżowej – PRZEPIS:
-
Przygotuj konfiturę z węgierek i porto. W tym celu rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Węgierki wypestkuj, umieść w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut. W miarę możliwości upiecz śliwki w pojedynczej warstwie. Upieczone śliwki nieco ostudź, zmiksuj na gładko, przelej do garnka, podgrzej, dodaj porto i gotuj na małym ogniu (częściowo pod przykryciem) przez ok. 10-15 minut lub dłużej, jeżeli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję.Zdejmij z ognia, ostudź. Tak przygotowaną konfiturę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
- W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę ryżową, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
- Nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10-12 minut.
- Gofry podaj z konfiturą śliwkową i serem pleśniowym, oprósz różowym pieprzem.
Szymon,
w tytule jest mąka ryżowa, we wstępie ryżowa lub jaglana ale w sposobie przygotowania mąka kasztanowa. Sprawdza się pewnie wszystkie trzy równie dobrze? Na zdjęciach wyglada mi na kasztanowa? Zreszta byłby to i tak mój faworyt…
Kasztanowa zwykle trzeba przesiać bo grudki?
Pozdrawiam
Tu używam mąki ryżowej, cynamon barwi ją bardzo wyraziście. Kasztanowa pojawia się w tym przepisie: https://www.facetikuchnia.com.pl/gofry-cynamonowe/