Gofry cynamonowe z mąki ryżowej.

Jeżeli chcesz upiec chrupiące gofry bezglutenowe, sięgnij po mąkę ryżową albo jaglaną – dają najlepsze rezultaty. Świeżo upieczone gofry są pyszne i super chrupkie, a domowa konfitura z węgierek i porto oraz aromatyczny ser z przerostem niebieskiej pleśni dopełniają dzieła.

Blu del Gregge z owczego mleka, przez mocno wyczuwalną w smaku sól i typową goryczkę, najbardziej przypomina Roquefort. Jeżeli wolisz łagodniejsze smaki, możesz sięgnąć np. po Gorgonzolę.

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej – SKŁADNIKI:

Gofry – ok. 6 sztuk

  • 200 g mąki ryżowej
  • ok. 200 ml wody mineralnej gazowanej (niegazowana też będzie OK)
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1-2 kopiaste łyżki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 jajka (zerówka, wolny wybieg, rozmiar L)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Konfitura z węgierek i porto

  • ok. 900 g węgierek, wypestkowanych
  • ok. 150 ml porto (u mnie: Niepoort Nat Cool Trudy – Ruby)

Dodatki

  • ser pleśniowy (u mnie: Blu del Gregge z owczego mleka; Roquefort lub Gorgonzola sprawdzą się równie dobrze)
  • różowy pieprz

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej – PRZEPIS:

  1. Przygotuj konfiturę z węgierek i porto. W tym celu rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Węgierki wypestkuj, umieść w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut. W miarę możliwości upiecz śliwki w pojedynczej warstwie. Upieczone śliwki nieco ostudź, zmiksuj na gładko, przelej do garnka, podgrzej, dodaj porto i gotuj na małym ogniu (częściowo pod przykryciem) przez ok. 10-15 minut lub dłużej, jeżeli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję.
    Zdejmij z ognia, ostudź. Tak przygotowaną konfiturę możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  2. W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę ryżową, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
  4. Nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10-12 minut.
  5. Gofry podaj z konfiturą śliwkową i serem pleśniowym, oprósz różowym pieprzem.

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej

Gofry cynamonowe z mąki ryżowej