Ziemniaki z wędzoną papryką.

Pieczone ziemniaki to przebój, który nigdy się nie znudzi 😉 Który to już przepis na ziemniaki z pieca? Na pewno nie ostatni. Niedawno zdałem sobie sprawę, że choć uwielbiam pimenton i często doprawiam nim ziemniaki, nie było tu jeszcze przepisu na najłatwiejsze pieczone ziemniaki z wędzoną papryką. Nie było, ale już jest!

Pimenton de la Vera, czyli hiszpańska mielona wędzona papryka wytwarzana w prowincji Extremadura, to moja ulubiona przyprawa. To, co wyróżnia wędzony Pimenton na tle innych paprykowych przypraw, to jego unikalny, intensywnie dymny aromat i smak, który jest efektem wędzenia papryk przeznaczonych do jego produkcji. Pimenton występuje w dwu wariantach: łagodny (dulce) i ostry (picante). Więcej przeczytasz o nim tu.

Tradycyjnie używam dwóch rodzajów Pimentonu, ostrego oraz łagodnego. Możesz dodać dowolne inne przyprawy; bardzo polecam nasiona fenkułu, które znakomicie sprawdzają się m.in. w przypadku ziemniaków oraz warzyw korzeniowych. Rozgniecenie ziemniaków pod koniec i dopieczenie ich w takiej postaci nadaje im dodatkowej puszystości i chrupkości. Pamiętaj o dobrej oliwie – ziemniaki wchłoną jej smak i będą smakować obłędnie!

Ziemniaki z wędzoną papryką

Ziemniaki z wędzoną papryką

Ziemniaki z wędzoną papryką

Ziemniaki z wędzoną papryką – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaków (u mnie: francuskie)
  • kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu (Pimenton dulce)
  • pół łyżeczki ostrego pimentonu (Pimenton picante)
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu (w zależności od wielkości)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości (u mnie: Casas de Hualdo)

Ziemniaki z wędzoną papryką – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Wyszorowane i wysuszone ziemniaki przełóż do miski. Największe sztuki przekrój na połówki. 
  3. Ziemniaki porządnie skrop oliwą, dodaj posiekane listki rozmarynu, obydwa rodzaje pimentonu, sól oraz rozgniecione w moździerzu pieprz i fenkuł.
  4. Dokładnie wymieszaj, tak by każdy ziemniak pokrył się oliwą i przyprawami, po czym przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. 
  5. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, lekko rozgnieć ziemniaki widelcem, uważając by nadmiernie się nie rozpadły. Wstaw z powrotem do piekarnika na kwadrans.
  6. Porcje gotowych ziemniaków skrop oliwą extra vergine jak najlepszej jakości. Rozgniecione ziemniaki pięknie chłoną jej smak i są po prostu przepyszne!

Ziemniaki z wędzoną papryką

Ziemniaki z wędzoną papryką