Ziemniaki z wędzoną papryką.
Pieczone ziemniaki to przebój, który nigdy się nie znudzi ;-) Który to już przepis na ziemniaki z pieca? Na pewno nie ostatni. Niedawno zdałem sobie sprawę, że choć uwielbiam pimenton i często doprawiam nim ziemniaki, nie było tu jeszcze przepisu na najłatwiejsze pieczone ziemniaki z wędzoną papryką. Nie było, ale już jest!
Pimenton de la Vera, czyli hiszpańska mielona wędzona papryka wytwarzana w prowincji Extremadura, to moja ulubiona przyprawa. To, co wyróżnia wędzony Pimenton na tle innych paprykowych przypraw, to jego unikalny, intensywnie dymny aromat i smak, który jest efektem wędzenia papryk przeznaczonych do jego produkcji. Pimenton występuje w dwu wariantach: łagodny (dulce) i ostry (picante). Więcej przeczytasz o nim tu.
Tradycyjnie używam dwóch rodzajów Pimentonu, ostrego oraz łagodnego. Możesz dodać dowolne inne przyprawy; bardzo polecam nasiona fenkułu, które znakomicie sprawdzają się m.in. w przypadku ziemniaków oraz warzyw korzeniowych. Rozgniecenie ziemniaków pod koniec i dopieczenie ich w takiej postaci nadaje im dodatkowej puszystości i chrupkości. Pamiętaj o dobrej oliwie – ziemniaki wchłoną jej smak i będą smakować obłędnie!
Ziemniaki z wędzoną papryką – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 1 kg młodych ziemniaków (u mnie: francuskie)
- kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu (Pimenton dulce)
- pół łyżeczki ostrego pimentonu (Pimenton picante)
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu (w zależności od wielkości)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości (u mnie: Casas de Hualdo)
Ziemniaki z wędzoną papryką – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszorowane i wysuszone ziemniaki przełóż do miski. Największe sztuki przekrój na połówki.
- Ziemniaki porządnie skrop oliwą, dodaj posiekane listki rozmarynu, obydwa rodzaje pimentonu, sól oraz rozgniecione w moździerzu pieprz i fenkuł.
- Dokładnie wymieszaj, tak by każdy ziemniak pokrył się oliwą i przyprawami, po czym przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
- Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, lekko rozgnieć ziemniaki widelcem, uważając by nadmiernie się nie rozpadły. Wstaw z powrotem do piekarnika na kwadrans.
- Porcje gotowych ziemniaków skrop oliwą extra vergine jak najlepszej jakości. Rozgniecione ziemniaki pięknie chłoną jej smak i są po prostu przepyszne!