Bakłażany zapiekane z mozzarellą.
Pyszna zapiekanka z dwóch składników na późne lato. Bakłażany odmiany Rotonda Bianca Sfumata (plus jeden biały bakłażanowy pasażer na gapę), mozzarella di bufala, trochę przypraw, świeżych ziół, gotowe!
Tradycyjnie, nad bakłażanami nie odprawiam żadnych czarów. Przed pieczeniem wystarczy pokroić je w plastry i lekko skropić oliwą. Solą doprawiam je na późniejszym etapie, choć możesz z niej zrezygnować, kiedy uznasz, że sam ser jest wystarczająco słony. Soczysta i kremowa mozzarella di bufala pasuje tu idealnie, świetnie dopełniając z natury łagodny smak bakłażana. Mozzarellę kroję w plastry o wielkości – mniej więcej – plastrów bakłażana, nie ma jednak przeszkód, by na przykład porwać ją na kawałki i ułożyć na bakłażanie. Użyj tyle sera, ile uznasz za stosowne, około 250 g powinno spokojnie wystarczyć (to jedna duża mozzarella albo dwie mniejsze sztuki). W moim przepisie nie ma go przesadnie dużo, ponieważ to bakłażan jest tu najważniejszy.
Bakłażany zapiekane z mozzarellą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- kilka (u mnie 5) małych bakłażanów
- około 250-300 g Mozzarelli di bufala (lub innej)
- 2 łyżki listków świeżego oregano lub tymianku
- pół łyżeczki płatków ostrej chilli
- sól roztarta w moździerzu
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- oliwa extra vergine
Bakłażany zapiekane z mozzarellą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Bakłażany pokrój w plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Plastry bakłażanów skrop oliwą i wstaw do piekarnika na około 45 minut lub nieco dłużej – aż zmiękną, ale pozostaną lekko al dente.
- Podpieczone bakłażany oprósz solą i pieprzem oraz posyp listkami oregano (lub tymianku).
- Na każdym plastrze bakłażana ułóż plasterek mozzarelli. Posyp płatkami chilli.
- Wstaw do piekarnika na około 10 minut, aż mozzarella całkiem się rozpuści i zacznie rumienić się na brzegach. Gotowe bakłażany podziel na porcje i skrop oliwą.