Sałatka listopadowa.

Sałatka z listopadowego targu, czyli końcówka sezonu na czerwoną cykorię skierniewicką, marchewka, cebula marynowana w soku z limonki, kolendra, granat, pikantny ser z Litwy przyprawiony paletą korzennych przypraw. I dobra oliwa, też z targu, tyle że w Walencji. Żadna pora roku, nawet późna polska jesień, nie stoi na przeszkodzie kolorowym talerzykom.

Litewski ser jest wędzony, korzenny i świetnie doprawiony. Zawiera ziele angielskie, pieprz, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, kardamon, czosnek i sól. Uzależniająco aromatyczny zestaw! Sałatka przyjmie również każdy inny ser, o mniej lub bardziej wyrazistym smaku (od burraty czy mozzarelli po gorgonzolę).

W razie potrzeby, możesz przełamać naturalną goryczkę cykorii, skrapiając dodatkowo sałatkę miodem (tymiankowy będzie pasować idealnie).

Sałatka listopadowa 

Sałatka listopadowa

Sałatka listopadowa

Sałatka listopadowa – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 3-4 małe czerwone cykorie o drobnych listkach
  • 2 marchewki
  • mała czerwona cebula
  • pół granatu
  • 2 limonki na sok
  • 3 łyżki listków kolendry
  • oliwa extra vergine
  • wędzony ser z pieprzem i korzennymi przyprawami (z Litwy)

Sałatka listopadowa – PRZEPIS:

  1. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miseczki, zalej sokiem z dwóch limonek i odstaw na około 30 minut (lub dłużej).
  2. Obieraczką do warzyw obierz surowe marchewki ze skórki, po czym pokrój marchewki w długie paski (tagliatelle).
  3. Na dużym talerzu ułóż tagliatelle z marchewki oraz listki czerwonej cykorii (rozdziel listki cykorii, a sam środek – głąb cykorii – przekrój na pół). Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę i plastry sera.
  4. Na koniec posyp sałatkę pestkami granatu, skrop oliwą extra vergine oraz sokiem z limonki, w którym wcześniej marynowała się cebula i dodaj listki kolendry.

Sałatka listopadowa

Sałatka listopadowa

Sałatka listopadowa