Sałatka listopadowa.
Sałatka z listopadowego targu, czyli końcówka sezonu na czerwoną cykorię skierniewicką, marchewka, cebula marynowana w soku z limonki, kolendra, granat, pikantny ser z Litwy przyprawiony paletą korzennych przypraw. I dobra oliwa, też z targu, tyle że w Walencji. Żadna pora roku, nawet późna polska jesień, nie stoi na przeszkodzie kolorowym talerzykom.
Litewski ser jest wędzony, korzenny i świetnie doprawiony. Zawiera ziele angielskie, pieprz, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, kardamon, czosnek i sól. Uzależniająco aromatyczny zestaw! Sałatka przyjmie również każdy inny ser, o mniej lub bardziej wyrazistym smaku (od burraty czy mozzarelli po gorgonzolę).
W razie potrzeby, możesz przełamać naturalną goryczkę cykorii, skrapiając dodatkowo sałatkę miodem (tymiankowy będzie pasować idealnie).
Sałatka listopadowa – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 3-4 małe czerwone cykorie o drobnych listkach
- 2 marchewki
- mała czerwona cebula
- pół granatu
- 2 limonki na sok
- 3 łyżki listków kolendry
- oliwa extra vergine
- wędzony ser z pieprzem i korzennymi przyprawami (z Litwy)
Sałatka listopadowa – PRZEPIS:
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miseczki, zalej sokiem z dwóch limonek i odstaw na około 30 minut (lub dłużej).
- Obieraczką do warzyw obierz surowe marchewki ze skórki, po czym pokrój marchewki w długie paski (tagliatelle).
- Na dużym talerzu ułóż tagliatelle z marchewki oraz listki czerwonej cykorii (rozdziel listki cykorii, a sam środek – głąb cykorii – przekrój na pół). Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę i plastry sera.
- Na koniec posyp sałatkę pestkami granatu, skrop oliwą extra vergine oraz sokiem z limonki, w którym wcześniej marynowała się cebula i dodaj listki kolendry.