• 1 dynia Butternut
  • dwie garście pestek dyni
  • trochę masła
  • sól
  • pieprz
  • ostra suszona papryka
  • suszona wędzona papryka
  • mielona kolendra
  • gałka muszkatołowa
  • kminek
  • suszony rozmaryn

Szybki i prosty sposób na przepyszną dynię, która tak przygotowana staje się idealnym dodatkiem np. do mięsa.

Równie dobrze sprawdzi się też jako samodzielny posiłek (sprawdzone). Można użyć innego gatunku dyni, ale butternut nie ma sobie równych. Nie tylko dlatego, że sam w sobie jest bardzo smaczny, ale także dzięki temu, że nie trzeba usuwać z niego skóry. Skóra butternuta idealnie zmięknie podczas duszenia. Nie żałujcie przypraw, ponieważ w tym daniu ich smak ma być mocno wyczuwalny. To przepis idealny dla wegetarian, a w przypadku wersji dla wegan wystarczy zrezygnować z masła.

1. Usuńcie z dyni miąższ z pestkami i pokrójcie ją na niewielkie kawałki, mniej więcej równej wielkości.

2. W międzyczasie na suchej teflonowej patelni uprażcie pestki dyni (używam do tego innych pestek niż te wyjęte z butternuta). Uprażone pestki dyni odłóżcie na bok.

3. Na tej samej patelni rozgrzejcie trochę oleju i masła oraz dodajcie dynię.

4. Wymieszajcie dynię tak, żeby kawałki dobrze pokryły się tłuszczem, a następnie przykryjcie patelnię pokrywką i podduście warzywo kilka minut.

5. Dodajcie przyprawy, wymieszajcie i dalej duście dynię pod przykryciem, aż zmięknie (przez ok. 15 minut), co jakiś czas mieszając.

6. Kiedy dynia będzie gotowa, dodajcie trochę masła oraz uprażone wcześniej pestki dyni. Wymieszajcie i podawajcie.

Smacznego!

Duszona dynia piżmowa L_03

Duszona dynia piżmowa L_02