• 1 spory bakłażan
  • ok. 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
  • duża garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej lub utartej w moździerzu kolendry
  • pieprz
  • sól
  • trochę koperku (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Bakłażan smażony z pomidorkami koktajlowymi.

Proste, sezonowe, kolorowe i błyskawiczne w przygotowaniu danie z bakłażana, pomidorków koktajlowych, ziół i przypraw.

Uwielbiam tego typu proste potrawy z ledwie kilku głównych składników; przygotowuję je przez cały rok, ale lato stwarza tu najwięcej możliwości. Tym razem pod nóż poszedł bakłażan oraz dojrzałe, soczyste i słodkie pomidorki koktajlowe.

Bakłażana najpierw smażę na większym ogniu i raczej niewielkiej ilości tłuszczu; doprawiam go solą dopiero pod sam koniec. Wcześniej dodana sól zbyt szybko rozmiękcza bakłażana. Zbyt duża ilość oleju zostanie z kolei przez niego skrzętnie wchłonięta, co sprawi, że bakłażan stanie się za miękki, tłusty i gąbczasty. Takiemu bakłażanowi mówimy stanowcze „nie”.

Lubię smak i aromat koperku, który nie gryzie się tu z kolendrą, ale jeśli wolisz, możesz z niego zrezygnować.

Do doprawienia potrawy użyłem przywiezionej z wakacji świetnej organicznej mieszanki mielonej ostrej papryczki chilli i kolendry. Możesz ją oczywiście zastąpić takimi samymi składnikami w dowolnych proporcjach. Nie żałuj przypraw (również pieprzu), bakłażan Ci za to podziękuje:-)

Baklazan i pomidory L_03

Baklazan i pomidory L_07

PRZEPIS:

  1. Pokrój bakłażana na kawałki mniej więcej wielkości pomidorków koktajlowych.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oleju, zwiększ ogień i smaż bakłażany. Gdy kawałki zrumienią się, dodaj trochę soli i – mieszając – smaż jeszcze przez chwilę. Pod wpływem soli bakłażan zmięknie.
  3. Zdejmij bakłażana z patelni i wrzuć na nią pomidorki koktajlowe (w całości). Podsmaż pomidorki, aż skórka zacznie się rumienić i pękać (ale pomidorki muszą pozostać w całości).
  4. Dodaj bakłażana z powrotem na patelnię, dodaj przyprawy (w tym, jeśli chcesz, odrobinę soli). Wymieszaj i podduś wszystko kilkanaście sekund.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj kolendrę i koperek (jeśli chcesz), i podawaj.

Smacznego!

Baklazan i pomidory L_02

Baklazan i pomidory L_08