Botwinka z parmezanem.

Jak wiosna to botwinka, czyli małe, bardzo młode buraki wraz z liśćmi. Zwykle trafia do popularnej zupy o tej samej nazwie, ale nie zawsze musi tak być 😉 Warto przyrządzać ją także w inny sposób, na przykład według poniższego przepisu. Jednego z moich ulubionych.

Kiedy tylko botwina pojawia się w gospodarstwie Majlertów, kupuję ją bez zastanowienia i przyrządzam właśnie w ten sposób. Dodaję najprostsze składniki i w kilka chwil mam gotowy pyszny, prosty, wiosenny posiłek.

Najbardziej lubię botwinkę z parmezanem, ale jeżeli zależy Ci na wersji wegańskiej, pomiń ser. Zamiast parmezanu możesz dodać na przykład orzechy (włoskie, pecan, laskowe, macadamia, etc.) lub tofu albo po prostu przyrządzić same warzywa (buraki, czosnek, przyprawy, zioła).

Botwinkę możesz podsmażyć na oleju lub na ghee – w tym drugim przypadku smak będzie jeszcze głębszy i pełniejszy.

Botwinka z parmezanem

Botwinka z parmezanem

Botwinka z parmezanem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 pęczki botwinki (młode liście wraz z małymi buraczkami*)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki (lub więcej) świeżo startego parmezanu
  • garść listków tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • olej (lub ghee) do smażenia

Botwinka z parmezanem – PRZEPIS:

  1. Opłucz botwinkę i dokładnie oczyść buraczki (na tym etapie nie odcinaj ich od liści).
  2. W sporym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć botwinkę. Gotuj ok. 5 minut.
  3. Odcedź botwinkę, odetnij buraczki i przekrój je wzdłuż na połówki. Pozostałą część botwinki pozostaw w całości (łodygi z liśćmi).
  4. Na patelni rozgrzej trochę oleju (lub ghee) i wrzuć buraczki. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając, a następnie (gdy buraczki będą już praktycznie gotowe) dodaj na patelnię czosnek pokrojony wcześniej w cienkie plasterki.
  5. Smaż czosnek krótko, mieszając, do momentu aż zacznie lekko się rumienić (nie dodawaj czosnku na patelnię przed buraczkami, ponieważ przetrzymany na patelni zbyt długo stanie się gorzki i niejadalny).
  6. Dodaj na patelnię liście wraz z łodygami botwiny i sporą ilość pieprzu. Smaż, mieszając, przez chwilę.
  7. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj parmezan i listki tymianku. Wymieszaj i podawaj. Gotowe porcje możesz oprószyć dodatkową porcją sera. Parmezanu nigdy za wiele 😉

*W ten sam sposób można przyrządzić same liście młodego buraka (bez korzeni).

Pro tip: Do botwiny polecam wytrawne prowansalskie organiczne wino z Cassis – Domaine du Bagnol Cassis Blanc 2016 (Sebastien Genovesi). To blend trzech szczepów – Marsanne, Clairette i Ugni Blanc. Dobrze komponuje się m.in. z bouillabaisse, cataplaną oraz wszelkimi innymi daniami z owocami morza. Przywieźliśmy kilka butelek, dlatego była okazja sparować je także z botwiną. Bardzo przyjemne wino na ciepłą wiosnę i lato.

Botwinka z parmezanem

Botwinka z parmezanem

Botwinka z parmezanem

cdn.