• 300 g mąki owsianej bezglutenowej (mogą być też zmielone płatki owsiane)
  • 2 średnie jajka (rozkłócone)
  • 5 bananów
  • 60 g nerkowców (posiekanych)
  • 60 g orzechów laskowych (posiekanych)
  • 2 laski wanilii (ziarenka)
  • 130 ml oleju ryżowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • miąższ z 2 marakui (przetarty przez sitko)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)

Chlebek bananowy z orzechami i marakują – bezglutenowy.

To jeszcze jeden przepis na banalnie prosty w przygotowaniu chleb bananowy, który moim zdaniem tak naprawdę więcej wspólnego ma z ciastem 🙂 niż z chlebem w klasycznym rozumieniu. Pisałem o tym zresztą dawno temu przy okazji tego wpisu.

Chleb jest pyszny, naturalnie słodki za sprawą bananów i pełen chrupiących orzechów, dlatego najlepiej traktować go jak ciasto. Z drugiej strony, świetnie smakuje też przełamany wytrawnym dodatkiem, takim jak np. kozi ser pleśniowy.

Cukier jest opcjonalnym dodatkiem, można go dodać (jeśli ktoś lubi zdecydowanie słodkie smaki), ale nie jest to konieczne (ja pomijam).

Możesz użyć dowolnych orzechów albo np. miechunki, goji, rodzynek lub innych suszonych owoców.

Soda jest w tym przepisie niezbędna, nie pomijaj jej ani nie zastępuj innym składnikiem.

Poniższy przepis to odpowiedź na napływające regularnie i od dawna prośby o przepis na chleb bananowy w wersji bez chlebowego wypiekacza. Najczęściej powtarzane pytanie brzmiało: ile piec w zwykłym piekarniku i w jakiej temperaturze? Odpowiedź na obydwa – poniżej, udanego pieczenia 🙂

Sprawdź też:

Chleb bananowy L_06

Chleb bananowy L_03

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wymieszaj suche składniki (mąka, soda, sól, cukier kokosowy).
  3. Banany obierz ze skóry i starannie rozgnieć w misce widelcem.
  4. Do suchych składników dodaj składniki mokre (miąższ bananowy, jajka, wanilia, olej) i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Dodaj posiekane orzechy i wmieszaj je w masę przy pomocy szpatułki.
  6. Przelej do formy keksowej (u mnie: silikonowa).
  7. Piecz ok. 60 minut (w razie potrzeby nieco dłużej) – do suchego patyczka.

Chleb bananowy L_07

Chleb bananowy L_01