• 1 szklanka odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • kilka większych cząstek orzechów włoskich

Pozory mylą, czyli niesłodkie, ale za to bardzo kokosowe (i bezglutenowe) muffinki.

Wyglądają jak muffinki, ale są to właściwie kokosowe chlebki. Nie dodałem cukru ani miodu (w razie potrzeby można dodać łyżkę lub dwie), więc nie są słodkie.

Dzięki odpowiedniej konsystencji są natomiast bardzo chłonne, dlatego jeśli najdzie Was ochota, by zjeść je na słodko, wystarczy tylko rozerwać chlebek i polać go płynnym miodem. Sprawdzone, pycha!

(podane proporcje składników wystarczają dokładnie na 6 mini chlebków)

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Do miski dodaj mąkę, mleko, olej kokosowy, sól i pastę waniliową.

3. Roztrzep jajka i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj.

4. Formę do muffinków wyłóż papierowymi kokilkami i przełóż ciasto do otworów – tak, jak widać na obrazku poniżej.

5. Wierzch każdego chlebka udekoruj kawałkiem orzecha.

6. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Przed:

Kokosowe chlebki L_01

Po:

Kokosowe chlebki L_03

W przekroju:

Kokosowe chlebki L_07

Dodatkowa uwaga: prawdziwa odtłuszczona mąka kokosowa – w przeciwieństwie do wiórków kokosowych – jest niskokaloryczna (ma mniej niż 150 kcal w 100 g). Więcej możesz przeczytać o niej TUTAJ. Mąka kokosowa jest dostępna w wielu sklepach na półkach z żywnością bio/eko.

Smacznego!