Sałatka z cukinii i awokado z pistacjowym pesto.

Sałatka z cukinii i awokado z pistacjowym pesto jest nie tylko przepyszna, prosta i zarazem wykwintna, ale również bardzo, bardzo zielona. Jedną z jej niewątpliwych zalet – poza smakiem – jest spora dowolność w doborze składników. Zamiast lub oprócz cukinii możesz dodać do niej na przykład bób, zielony groszek, groszek cukrowy lub szparagi, a pesto skomponować z innych ulubionych ziół.

Jednym z kluczy do sukcesu jest awokado, które nadaje pesto wyjątkową kremową konsystencję. Używam do niego sporo soku z limonki, ale bez obaw, sałatka nie będzie zbyt kwaśna. Kwaskowate pesto błyskawicznie marynuje i zmiękcza surową cukinię, dodaje smaku komosie ryżowej, a całej sałatce fajnego, orzeźwiającego charakteru.

Sprawdź też inne przepisy: #SPAGHETTI Z CUKINII

Sałatka z cukinii i awokado z pistacjowym pesto

Sałatka z cukinii i awokado – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 2 duże cukinie
  • 150 g białej quinoa (komosy ryżowej)
  • duży pęczek kolendry
  • pęczek pietruszki
  • pęczek świeżej mięty
  • 3 dojrzałe awokado (najlepiej Hass)
  • ok. 7 łyżek pistacji niesolonych i nieprażonych
  • 2 zielone chilli (lub jalapeno)
  • 5 łyżek oliwy extra vergine plus trochę do skropienia gotowej sałatki
  • 3 limonki (albo cytryny)
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sałatka z cukinii i awokado – PRZEPIS:

  1. Przepłucz komosę pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (ok. 15 minut). Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przy pomocy mandoliny albo obieraczki do warzyw przygotuj spaghetti z miąższu cukinii (możesz użyć też przystawki do robota kuchennego, jeśli taką posiadasz). Przełóż spaghetti z cukinii do dużej miski i odstaw.
  3. Przygotuj pesto: w robocie kuchennym zmiksuj kolendrę i pietruszkę (listki wraz z cieńszymi łodyżkami), listki mięty z połowy pęczka, jedno awokado obrane ze skóry i wypestkowane, 4 łyżki pistacji, chilli (możesz usunąć pestki, jeśli wolisz mniej ostre), oliwę, sok z dwóch limonek (albo cytryn), sól i pieprz.
  4. W razie potrzeby, jeżeli pesto będzie zbyt gęste, dodaj więcej soku z limonki lub oliwy.
  5. Do miski z cukinią przełóż ostudzoną komosę, dodaj listki mięty z pozostałej połówki pęczka (odłóż trochę najładniejszych szczytowych listków do dekoracji), 2 awokado pokrojone na kawałki oraz resztę pistacji (3 łyżki).
  6. Wlej sok z połowy limonki i dodaj pesto. Nie musisz zużywać całego pesto: pozostałe możesz przełożyć do słoika i dodać później na przykład do omletu, kaszy, ryżu, makaronu, innej sałatki, etc.
  7. Wymieszaj składniki sałatki, przełóż do czystego naczynia (miski lub salaterki) i podawaj.

Przepis przygotowałem w ramach współpracy z Magazynem Kuchnia (publikacja w nr 05/2018)

Sałatka z cukinii i awokado z pistacjowym pesto

Sałatka z cukinii i awokado z pistacjowym pesto

cdn.