Sałatka z komosy ryżowej.

Sałatka z quinoa i ulubionych warzyw – czyli z tego, co akurat zostało w lodówce i spiżarce po weekendzie.

Tego typu 3-minutowe sałatki przygotowuję na zasadzie: do miski trafia to, co zostało w lodówce po przyrządzaniu tych czy innych potraw. Najczęściej po weekendzie, ponieważ to na weekend kupujemy najwięcej. Wystarczy wizyta na targu pod Mirowską i u Majlertów, by dwie lodówki i kilka półek w garażu zapełniło się sezonowym zielskiem wszelakim. Szczerze, już nawet z tym nie walczę, bo właściwie nie ma z czym. Skoro jesteśmy w stanie jeść tyle warzyw, to właściwie można uznać, że problemu nie ma 😉 Czasem tylko przy którymś z bardziej zaprzyjaźnionych straganów ktoś zapyta: Państwo nie jedzą chyba zbyt dużo mięsa? Ano nie, nie jedzą. To może pomaga im zrozumieć, gdzie co tydzień znika 6 kg jabłek czy 12 kg pomidorów 😉 Scenariusz powtarza się co sezon…

Wracając do sałatki. Po weekendzie albo z każdej innej okazji, kiedy masz po trochu komosy, kaszy, ryżu, jakichś liści, rzodkiewek, ogórków, pomidorów i czego tam jeszcze: wymieszaj, dodaj dressing z oliwy lub oliwy i cytryny (albo z domowego pesto, które zrobisz z mieszanki nadprogramowych ziół), orzechy, pestki lub nasiona, i gotowe. Jako że najważniejszy zawsze jest smak (i zdrowy rozsądek), nie radzę dorzucać do sałatki skórek z gotowanego bobu, w których często pomieszkują larwy albo nasyconych pestycydami wszelkich innych obierków 😉

Składniki i proporcje są oczywiście umowne. Sałatka z tego, co zostało w lodówce nie poddaje się liczbom ani odmierzaniu. W poniższym przepisie podaję uśrednione ilości na wypadek, gdyby ktoś zapragnął przyrządzić właśnie taką. Komosa – szczególnie biała – to moja ulubiona baza sałatek każdego typu, a do tego zielone szparagi, świeży, soczysty i chrupiący groszek cukrowy oraz takie zioła i inne liście, jakie miałem w lodówce (czyt. co można kupić u Majlertów), czyli trochę pachnotki, musztardowca i tajskiej bazylii. Połączenie wszystkich tych składników smakuje świetnie, ale siłą rzeczy to przepis, który nie jest jedynie słuszny i niezmienny. Użyj tego, co akurat masz pod ręką.

Taką sałatkę możesz zjeść na śniadanie, na kolację albo spakować do lunchboxa. Jest tak wielofunkcyjna, jak to tylko możliwe.

Sałatka z komosy ryżowej

Sałatka z komosy ryżowej

Sałatka z komosy ryżowej – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 100 g białej komosy (quinoa)
  • pęczek rzodkiewek
  • 12 zielonych szparagów
  • 100 g młodego groszku cukrowego
  • 4 pomidory malinowe
  • ok. 100 g rukoli
  • trochę ładnych listków (mięta, amarantus, musztardowiec, bazylia, bazylia tajska i wszystko inne, co upolujesz i czego nie zdążysz zjeść – ja zawsze tracę głowę na zakupach u Majlertów…)
  • garść pistacji niesolonych i nieprażonych (lub inne orzechy)
  • czarny pieprz roztarty w moździerzu
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa extra vergine

Sałatka z komosy ryżowej – PRZEPIS:

  1. Przepłucz quinoa pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. W drugim, szerokim rondlu blanszuj groszek cukrowy (ok. 2 minuty), po czym przełóż go do miski z lodowatą wodą. Następnie w tej samej wodzie, w której gotował się groszek, ugotuj szparagi (ok. 3 minuty). Gotowe szparagi przełóż do miski z lodowatą wodą.
  4. W dużej misce wymieszaj składniki sałatki: rukolę (jeśli chcesz, możesz ją grubo posiekać), dowolnie pokrojoną rzodkiewkę i pomidory, liście, groszek cukrowy, szparagi pokrojone na kawałki, komosę, pieprz, sok z połowy cytryny oraz chlust oliwy.
  5. Dodaj grubo posiekane pistacje lub inne orzechy.

Sałatka z komosy ryżowej

Sałatka z komosy ryżowej