Smażony ryż z brukselką.

To bardzo proste zimowe danie, oparte na połączeniu naszego ulubionego smażonego ryżu i ładnie zrumienionej brukselki. Zatar i inne przyprawy sprawiają, że całość jest niesamowicie aromatyczna i uzależniająco pyszna. Celowo nie przesadzam z poziomem ostrości, żeby nie przytłumić smaku pozostałych przypraw. Jeżeli wcześniej podgotujesz brukselkę al dente na parze, całość będzie jeszcze smaczniejsza.

Sprawdź też inne fajne przepisy z brukselką.

Smażony ryż z brukselką

Smażony ryż z brukselką

Smażony ryż z brukselką

Smażony ryż z brukselką

Smażony ryż z brukselką – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 300 g brukselki
  • 200 g ryżu (u mnie: tajski jaśminowy, może być również basmati lub dowolny inny)
  • czerwona cebula (albo biała)
  • duża garść listków kolendry
  • zielona papryczka chili (świeża lub marynowana)
  • przyprawy: pół łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, 1 kopiasta łyżeczka zielonego zataru, 1 łyżeczka sycylijskiej soli ziołowej (może być też oczywiście zwykła sól – w mniejszej ilości + dowolne suszone zioła), 1 łyżeczka suszonej mięty
  • oliwa extra vergine

Smażony ryż z brukselką – PRZEPIS:

  1. Oczyszczoną brukselkę podgotuj na parze (przez około 10 minut), po czym ostudź pod zimną bieżącą wodą. Brukselki przekrój na pół.
  2. W tym czasie ugotuj ryż, a w głębokiej patelni podsmaż na oliwie posiekaną cebulę.
  3. Zdejmij cebulę z patelni, wlej trochę oliwy i ułóż na patelni brukselki przecięciem do dołu. Smaż do momentu, aż brukselki ładnie się zrumienią, po czym odwróć je na drugą stronę i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  4. Na patelnię dodaj podsmażoną wcześniej cebulę, ugotowany ryż, papryczkę chili, przyprawy i suszone zioła. Wymieszaj i smaż całość jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj listki kolendry, gotowe!

Smażony ryż z brukselką

Smażony ryż z brukselką

Smażony ryż z brukselką