Tarta z marchewki – szałowa zapiekanka z jednego składnika.
Kolorowa, inspirowana prowansalskim tianem, oszukana „tarta” z różnobarwnych marchewek to tyleż prosta, co efektowna warzywna zapiekanka – wystarczy dosłownie jeden składnik plus przyprawy! Tarta jest oszukana, ponieważ nie zawiera nawet grama ciasta, a z klasyczną tartą łączy ją właściwie tylko forma, w której ją upiekłem. Przepis jest banalnie prosty. Jedyne, co trzeba zrobić to natłuścić naczynie do zapiekania (najlepiej małą formę do tarty z wyjmowanym dnem), ułożyć w nim wstążki z marchewki, przyprawić, zapiec i gotowe.
Tak upieczona marchewka jest niezwykle aromatyczna, miękka i pyszna. Możesz podać ją jako dodatek do dowolnego dania głównego albo traktować jako samodzielny posiłek lub przekąskę – w zależności od apetytu ;-)
Tarta z marchewki – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 6 dość dużych różnokolorowych marchewek (po dwie pomarańczowe, żółte i purpurowe; duże sztuki łatwiej pokroić we wstążki)
- pieprz (tu: przygotowana naprędce mieszanka kolorowego pieprzu – czarny, biały, zielony, czerwony)
- 1/2 łyżeczki owoców kopru włoskiego (fenkułu)
- oliwa extra vergine (albo masło klarowane, jeżeli nie zależy Ci na wersji wegańskiej)
- sól
Tarta z marchewki – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Przy pomocy specjalnego noża do mandoliny lub obieraczki do warzyw pokrój marchewki we wstążki. Gotowe wstążki nie powinny być zbyt cienkie, w przeciwnym razie trudniej będzie ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
- Naczynie do zapiekania (tu: o średnicy 18 cm) natłuść oliwą lub innym tłuszczem, którego używasz.
- Ułóż w naczyniu wstążki z marchewki, kierując się od ścianek naczynia ku środkowi (w ramach jednego naczynia możesz dowolnie mieszać kolory marchewek).
- Wierzch zapiekanki skrop oliwą, oprósz solą i sporą szczyptą rozgniecionego w moździerzu pieprzu oraz owoców kopru włoskiego.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika na ok. 30-40 minut i piecz do momentu, aż marchewki zmiękną. Gotowe marchewki lekko się kurczą i nieco odchodzą od ścianek (tak jak na zdjęciach), dlatego ich wyjęcie z formy do zapiekania nie sprawia najmniejszych problemów. Oszukaną tartę dość łatwo można przenieść w całości na talerz.
Sprawdź też inne roślinne przepisy.
Przed:
Po:
robiłam podobną z cukini :)
Ja tylko jadłem robione z cukinii przez innych:-) ale niedługo zrobię własną:-)
Świetny pomysł, wypróbuję ten patent na pewno, uwielbiam pieczone marchewki
Jak ich nie uwielbiać? Są takie smaczne!