- ok. 300 g chudego twarogu
- 1 jajko
- ok. 1/2 - 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki czekolady pitnej dobrej jakości (tu: Kaoka)
- szczypta soli
- posiekana gorzka czekolada do dekoracji
- świeża mięta do dekoracji
Dobrze znane leniwe, tym razem w wersji z czekoladą.
Sprawdźcie też przepisy na leniwe pierogi z owocami oraz wytrawne leniwe z pesto i pikantną salsą.
1. Do miski wrzućcie twaróg i jajko, i połączcie ze sobą. Dodajcie mąkę, szczyptę soli oraz czekoladę i wyróbcie ciasto.
2. Odrywajcie ciasto po kawałku i na oprószonej mąką dużej desce lub stolnicy formujcie z ciasta podłużne, raczej cienkie ‚rulony’, które następnie lekko ugniećcie na całej długości (nożem lub widelcem) i pokrójcie na zgrabne kawałki.
3. W dużym garnku zagotujcie wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski i gotujcie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Żeby uniknąć nadmiernego tłoku wewnątrz garnka, gotujcie leniwe partiami.
4. W międzyczasie posiekajcie nożem czekoladę.
5. Ugotowane pierogi wyłóżcie na talerz i posypcie posiekaną czekoladą.
Smacznego!
Uwielbiam leniwe. Ta wersja jest na liście „do zrobienia”!
Czekoladowych jeszcze nie robiłam. Świetny pomysł :)
Takich jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść ;p
z każdym kolejnym Twoim przepisem w mojej głowie pojawia się myśl: marry me? ;)
A co, wszyscy fajni faceci już zajęci? ;-)
Bombowy przepis. Dzisiaj wypróbowałem, ale trochę inaczej – z serem owczym, mąką owsianą i z niewielkim dodatkiem kasztanowej, łyżeczka kakao z Surovital, a podane z kremem kasztanowym – pycha!
:-)