• ok. 300 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 - 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki czekolady pitnej dobrej jakości (tu: Kaoka)
  • szczypta soli
  • posiekana gorzka czekolada do dekoracji
  • świeża mięta do dekoracji

Dobrze znane leniwe, tym razem w wersji z czekoladą.

Sprawdźcie też przepisy na leniwe pierogi z owocami oraz wytrawne leniwe z pesto i pikantną salsą.

1. Do miski wrzućcie twaróg i jajko, i połączcie ze sobą. Dodajcie mąkę, szczyptę soli oraz czekoladę i wyróbcie ciasto.

2. Odrywajcie ciasto po kawałku i na oprószonej mąką dużej desce lub stolnicy formujcie z ciasta podłużne, raczej cienkie ‚rulony’, które następnie lekko ugniećcie na całej długości (nożem lub widelcem) i pokrójcie na zgrabne kawałki.

3. W dużym garnku zagotujcie wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski i gotujcie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Żeby uniknąć nadmiernego tłoku wewnątrz garnka, gotujcie leniwe partiami.

4. W międzyczasie posiekajcie nożem czekoladę.

5. Ugotowane pierogi wyłóżcie na talerz i posypcie posiekaną czekoladą.

Smacznego!