- kilka kromek dobrego chleba
- kiść zielonych winogron
- 50-100 g owczej solankowej ricotty
- konfitura limonkowa z tymiankiem i anyżówką (Towary Niezwykłe)
- ocet balsamiczny
- kilka listków świeżej mięty
Kanapka ze smażonymi winogronami, zwłaszcza w wydaniu na ciepło, to naprawdę dobry pomysł.
Podsmażone winogrona są przepyszne, i oczywiście smakują inaczej niż te na zimno. Można wykorzystać je w sałatce (na przykład – z pieczoną dynią, orzechami włoskimi i smażonymi winogronami), w deserach, albo w takiej kanapce. Dobre pieczywo, słodka konfitura z przyjemnie wyrazistym ziołowym akcentem, nieco octowe winogrona i pyszna słonawa ricotta. Warto sprawdzić tę kompozycję!
1. Kromki chleba* przypieczcie porządnie na rozgrzanej patelni grillowej.
2. Przekrójcie winogrona wzdłuż na połówki (najlepiej użyć winogron bezpestkowych). Podsmażcie je na małym ogniu wraz z chlustem octu balsamicznego, co jakiś czas mieszając. Gotowe winogrona będą ciepłe i miękkie, ale nie mogą zamienić się w dżem.
3. Opieczone kromki chleba posmarujcie konfiturą, a na wierzchu każdej ułóżcie porcję smażonych winogron wraz z octem z patelni.
4. Kanapki posypcie drobno pokruszonym owczym serem i udekorujcie listkami mięty.
Smacznego!
*chleb z bio mieszanki (mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna słonecznika, siemię lniane, śruta sojowa, śruta pszenna, sól himalajska, kwas cytrynowy), upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)
Grzanka, która w Wielki Piątek aż nie przystoi, taka rozpusta.:)
Używałam winogron w sałatkach, ale nigdy nie wpadłam na to, by je podsmażyć. Uwielbiam ocet balsamiczny, muszą być pyszne ;) Spróbuję w najbliższym czasie.
Polecam, smakują wyśmienicie.
wyglądają smacznie:)