• kilka kromek dobrego chleba
  • kiść zielonych winogron
  • 50-100 g owczej solankowej ricotty
  • konfitura limonkowa z tymiankiem i anyżówką (Towary Niezwykłe)
  • ocet balsamiczny
  • kilka listków świeżej mięty

Kanapka ze smażonymi winogronami, zwłaszcza w wydaniu na ciepło, to naprawdę dobry pomysł.

Podsmażone winogrona są przepyszne, i oczywiście smakują inaczej niż te na zimno. Można wykorzystać je w sałatce (na przykład – z pieczoną dynią, orzechami włoskimi i smażonymi winogronami), w deserach, albo w takiej kanapce. Dobre pieczywo, słodka konfitura z przyjemnie wyrazistym ziołowym akcentem, nieco octowe winogrona i pyszna słonawa ricotta. Warto sprawdzić tę kompozycję!

1. Kromki chleba* przypieczcie porządnie na rozgrzanej patelni grillowej.

2. Przekrójcie winogrona wzdłuż na połówki (najlepiej użyć winogron bezpestkowych). Podsmażcie je na małym ogniu wraz z chlustem octu balsamicznego, co jakiś czas mieszając. Gotowe winogrona będą ciepłe i miękkie, ale nie mogą zamienić się w dżem.

3. Opieczone kromki chleba posmarujcie konfiturą, a na wierzchu każdej ułóżcie porcję smażonych winogron wraz z octem z patelni.

4. Kanapki posypcie drobno pokruszonym owczym serem i udekorujcie listkami mięty.

Smacznego!

*chleb z bio mieszanki (mąka żytnia, mąka pszenna, ziarna słonecznika, siemię lniane, śruta sojowa, śruta pszenna, sól himalajska, kwas cytrynowy), upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)