Dynia piżmowa w pomidorach.
Dynia piżmowa w pomidorach to klasyczny obiad z niczego, czyli z tego, co zostało po weekendowym gotowaniu. Często przyrządzam podobne, ultra proste jednogarnkowe potrawy, kiedy po weekendzie zostaną mi nadprogramowe warzywa, takie jak cebula, marchew, cukinia, czy – jak w tym przypadku – kawałek Butternuta albo innej dyni. Jeżeli warzyw zostanie więcej, zwykle łączę wszystko razem, a gdy mam tylko sporą ilość dyni, poprzestaję na jednym głównym składniku. Do dyni wystarczy dodać kilka pomidorów malinowych i przyprawy, by raz-dwa powstało pyszne danie, gotowe do odgrzania na drugi dzień. Najczęściej smak sosu podkręcam mieloną wędzoną papryką (czyli Pimentonem), dzięki której potrawa nabiera głębi i wyraźnych nut umami. Do tego dorzucam dowolne świeże zioła (kolendra, pietruszka, koperek, etc.), których spore ilości mam zawsze pod ręką, i gotowe! W razie potrzeby, możesz użyć również pomidorów z puszki lub passaty; ja w sezonie zawsze wybieram świeże. Tak przyrządzoną dynię jemy sauté, ale nie ma przeszkód, by podać ją na przykład z ryżem lub komosą (quinoa).
Dynia piżmowa w pomidorach – SKŁADNIKI:
- pół dyni piżmowej (Butternut)
- 3-5 pomidorów malinowych (w zależności od wielkości)
- łyżeczka łagodnego Pimentonu (lub mielonej słodkiej papryki)
- 1/3 łyżeczki ostrego Pimentonu
- pół łyżeczki czarnego lub zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka suszonego tymianku (może być również suszony majeranek, estragon, cząber, etc.)
- pół łyżeczki kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu (Maldon)
- duża garść listków natki kolendry
- oliwa extra vergine
Dynia piżmowa w pomidorach – PRZEPIS:
- Obrany ze skórki Butternut przekrój wzdłuż na ćwiartki i pokrój w plasterki. Najszybciej i najłatwiej zrobisz to w robocie kuchennym Magimix, używając odpowiedniej tarczy do siekania (używam tarczy S4).
- W głębokim i natłuszczonym oliwą naczyniu duś dynię pod przykryciem.
- W tym czasie obierz pomidory ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do dyni.
- Dodaj przyprawy i suszone zioła, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem około 10-15 minut, aż dynia całkowicie zmięknie, ale plasterki zachowają kształt.
- Na koniec dodaj kolendrę i – opcjonalnie – trochę oliwy.