Gofry z ziemniaków i Parmezanu z jajkiem i warzywami.
Gofry ziemniaczane nie wymagają dodatku mąki, a do ich upieczenia wystarcza minimalna ilość tłuszczu. Dzięki temu są znacznie lżejsze i smaczniejsze niż klasyczne placki ziemniaczane. Niezawodne dodatki to jajko i coś zielonego, na przykład pak choi, tatsoi lub szpinak.
Gofry z ziemniaków – SKŁADNIKI:
Ciasto (na 5 sztuk)
- ok. 800 g ziemniaków (waga przed obraniem, użyłem odmiany Catania – typ B)
- 3 jajka (zerówka, wolny wybieg)
- ok. 50 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
- duża szczypta soli
- duża szczypta czarnego pieprzu, utłuczonego w moździerzu
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki (na 1 sztukę)
- ok. 150 g młodych listków kapusty tatsoi lub pak choi albo szpinaku typu baby
- po 1 łyżeczce pieprzu i ziaren gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- 1 jajko (zerówka, wolny wybieg)
- kopiasta łyżka szczypiorku
- trochę Parmigiano Reggiano do podania
- olej z orzechów macadamia lub olej z gorczycy do podania (może być również oliwa extra vergine)
- ghee lub masło klarowane do smażenia
Gofry z ziemniaków – PRZEPIS:
- Ziemniaki obierz ze skóry, opłucz i zetrzyj na tarce (ręcznie lub w robocie kuchennym).
- Starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru płynu, po czym przełóż je do miski. Dodaj jajka, Parmigiano Reggiano i przyprawy. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, po czym nałóż na nie porcję ziemniaków i opuść pokrywę. Piecz do momentu, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy. W przypadku używanego przeze mnie urządzenia trwa to 15 minut.
- W tym czasie na patelni rozgrzej ghee i usmaż jajka sadzone, doprawione solą i częścią przypraw (pieprz, gorczyca) z moździerza.
- Zdejmij jajka z patelni, w razie potrzeby dodaj trochę ghee i wrzuć na patelnię liście tatsoi (albo pak choi lub szpinaku) wraz z pozostałymi przyprawami. Duś przez chwilę, aż liście stracą objętość.
- Gofry podaj z jajkiem i duszonymi liśćmi tatsoi. Całość posyp odrobiną pokruszonego Parmezanu i szczypiorkiem. Na koniec skrop olejem lub oliwą.