Gofry z ziemniaków i Parmezanu z jajkiem i warzywami.

Gofry ziemniaczane nie wymagają dodatku mąki, a do ich upieczenia wystarcza minimalna ilość tłuszczu. Dzięki temu są znacznie lżejsze i smaczniejsze niż klasyczne placki ziemniaczane. Niezawodne dodatki to jajko i coś zielonego, na przykład pak choi, tatsoi lub szpinak.

Gofry z ziemniaków

Gofry z ziemniaków – SKŁADNIKI:

Ciasto (na 5 sztuk)

  • ok. 800 g ziemniaków (waga przed obraniem, użyłem odmiany Catania – typ B)
  • 3 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • ok. 50 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta czarnego pieprzu, utłuczonego w moździerzu
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki (na 1 sztukę)

  • ok. 150 g młodych listków kapusty tatsoi lub pak choi albo szpinaku typu baby
  • po 1 łyżeczce pieprzu i ziaren gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • 1 jajko (zerówka, wolny wybieg)
  • kopiasta łyżka szczypiorku
  • trochę Parmigiano Reggiano do podania
  • olej z orzechów macadamia lub olej z gorczycy do podania (może być również oliwa extra vergine)
  • ghee lub masło klarowane do smażenia

Gofry z ziemniaków – PRZEPIS:

  1. Ziemniaki obierz ze skóry, opłucz i zetrzyj na tarce (ręcznie lub w robocie kuchennym). 
  2. Starte ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru płynu, po czym przełóż je do miski. Dodaj jajka, Parmigiano Reggiano i przyprawy. Wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, po czym nałóż na nie porcję ziemniaków i opuść pokrywę. Piecz do momentu, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy. W przypadku używanego przeze mnie urządzenia trwa to 15 minut.
  4. W tym czasie na patelni rozgrzej ghee i usmaż jajka sadzone, doprawione solą i częścią przypraw (pieprz, gorczyca) z moździerza. 
  5. Zdejmij jajka z patelni, w razie potrzeby dodaj trochę ghee i wrzuć na patelnię liście tatsoi (albo pak choi lub szpinaku) wraz z pozostałymi przyprawami. Duś przez chwilę, aż liście stracą objętość.
  6. Gofry podaj z jajkiem i duszonymi liśćmi tatsoi. Całość posyp odrobiną pokruszonego Parmezanu i szczypiorkiem. Na koniec skrop olejem lub oliwą.

Gofry z ziemniaków - SKŁADNIKI: