- 200 g niepalonej kaszy gryczanej
- 500 g jagód
- ok. 120 g sera (tu: Brun Undredal starty na tarce)
- duża garść listków świeżej mięty
- sporo gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- pieprz
- trochę nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
Kasza gryczana zapiekana z jagodami i norweskim serem.
Jeszcze jeden przepis inspirowany Skandynawią. Kasza gryczana, jagody zamrożone latem zeszłego roku i pyszny norweski ser o smaku solonego karmelu (Brun Undredal), o którym więcej możesz przeczytać m.in. TUTAJ.
W razie potrzeby ww. ser możesz zastąpić np. mozzarellą lub ricottą – każdy z nich jest fajnie kremowy i ma naturalnie łagodny smak, dlatego obydwa świetnie sprawdzą się w tym przepisie.
PRZEPIS:
- Ugotuj kaszę gryczaną (ok. 15 minut) i ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, ok. połowy startego na tarce norweskiego sera (albo mozzarelli lub ricotty), listki mięty porwane na mniejsze kawałki oraz przyprawy. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
- Przełóż zawartość miski do naczynia do zapiekania natłuszczonego olejem kokosowym. Wmieszaj jagody, część pozostawiając na wierzchu. Posyp pozostałym serem.
- Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.