• 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 500 g jagód
  • ok. 120 g sera (tu: Brun Undredal starty na tarce)
  • duża garść listków świeżej mięty
  • sporo gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pieprz
  • trochę nierafinowanego organicznego oleju kokosowego

Kasza gryczana zapiekana z jagodami i norweskim serem.

Jeszcze jeden przepis inspirowany Skandynawią. Kasza gryczana, jagody zamrożone latem zeszłego roku i pyszny norweski ser o smaku solonego karmelu (Brun Undredal), o którym więcej możesz przeczytać m.in. TUTAJ.

W razie potrzeby ww. ser możesz zastąpić np. mozzarellą lub ricottą – każdy z nich jest fajnie kremowy i ma naturalnie łagodny smak, dlatego obydwa świetnie sprawdzą się w tym przepisie.

PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną (ok. 15 minut) i ostudź.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, ok. połowy startego na tarce norweskiego sera (albo mozzarelli lub ricotty), listki mięty porwane na mniejsze kawałki oraz przyprawy. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
  4. Przełóż zawartość miski do naczynia do zapiekania natłuszczonego olejem kokosowym. Wmieszaj jagody, część pozostawiając na wierzchu. Posyp pozostałym serem.
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.