• 500 ml mleka 3,5%
  • 25 g semoliny
  • 60 g mąki pszennej (tu: włoska 00, ale może być też zwykła)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru (tu: palmowy)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół pomarańczy

Czas na pudding z pomarańczą i korzennymi przyprawami.

To bardzo smaczny i prosty do przygotowania pudding. Możesz użyć innych przypraw albo zmienić ich proporcje, ponieważ w mojej wersji są dość mocno wyczuwalne. Także pomarańczę można zastąpić innymi, dowolnymi ulubionymi owocami.

SEMOLINA - dowiedz się więcej na jej temat

1. Podgrzej 250 ml mleka, a gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień, wsyp semolinę i mieszając gotuj przez ok. 7-8 minut.

2. Zdejmij garnek z ognia i wystudź zawartość.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

4. Utrzyj jajka z cukrem (w robocie kuchennym albo ręcznie), a następnie dodaj 250 ml mleka, mąkę, wystudzoną semolinę wymieszaną z mlekiem (patrz pkt 1), wanilię i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

5. Przelej masę do dwóch wysmarowanych tłuszczem (np. masłem lub olejem kokosowym) naczynek do zapiekania do ok. 3/4 wysokości, ponieważ pudding urośnie.

6. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

7. W tym czasie przy pomocy ostrego noża odetnij skórkę z pomarańczy wraz z biała błoną. Ukrój dwa grube plastry (jeśli średnica naczynek do zapiekania na to pozwoli, najlepiej ze środkowej części owocu, żeby były jak większe).

Pudding z pomarancza L_03

8. Wyciągnij pudding z piekarnika i włóż do każdej porcji plaster pomarańczy, lekko go dociskając. Wierzch posyp niewielką ilością cynamonu i brązowego cukru (np. palmowego lub trzcinowego).

9. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.

10. Podawaj od razu.

Smacznego!

Pudding L_04

Pudding L_02

Pudding L_03