Makaron z sosem pomidorowym – pasta al pomodoro fresco.

Pasta al pomodoro fresco to makaron ze świeżymi pomidorami. Przepis na to pyszne i ultra proste danie dostałem od zaprzyjaźnionego Włocha (Gianni Vitarelli – perkusista Ufomammut) , który – jakżeby inaczej – w wolnych chwilach spełnia się w kuchni. Jego wskazówki kulinarne były dość enigmatyczne i pozbawione tak prozaicznych szczegółów, jak choćby proporcje składników, ale najistotniejsze jest to, że taki właśnie makaron to jedno z jego ulubionych dań. I trudno się dziwić, występuje tu bowiem niemal wszystko, co kojarzy się z istotą włoskiej kuchni – świeże, dojrzałe i aromatyczne pomidory, pełna smaku bazylia, Parmigiano Reggiano, oliwa extra vergine i dobry makaron. To moja wersja tej potrawy, ale możesz oczywiście dowolnie modyfikować ilości użytych składników. Od włoskiego kanonu odbiega dodatek harissy, która jednak moim zdaniem sprawdza się tu lepiej niż papryczka chilli. Ma konsystencję pasty i przy krótkim miksowaniu jej ostry smak dobrze komponuje się z sosem. Dzięki temu, że orzeźwiający, aromatyczny sos przyrządzany jest na zimno i podgrzewa się tylko pod wpływem ciepła makaronu, danie doskonale nadaje się również na gorące, letnie dni. 

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g bezglutenowego makaronu (np. ryżowe penne)
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek bazylii
  • pół pęczka mięty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki harissy (lub papryczka chilli)
  • 40 g Parmigiano Reggiano
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • sól roztarta w moździerzu
  • pieprz roztarty w moździerzu

Makaron z sosem pomidorowym – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W tym czasie w blenderze lub malakserze zmiksuj bazylię, miętę, harissę, czosnek wraz z solą roztarty na pastę płaską stroną noża oraz ok. 4 łyżek oliwy. Uzyskana pasta powinna przypominać dość rzadkie pesto. W razie potrzeby, dla lepszej pracy blendera, użyj więcej oliwy.
  3. Dodaj pomidorki koktajlowe i przez chwilę miksuj pulsacyjnie. Postaraj się nie rozdrabniać pomidorków na papkę, lepiej jeśli zachowają się wyraźne kawałki.
  4. Przelej sos do miski. Dodaj Parmezan i oliwę (ok. 2 łyżek lub nieco więcej) i wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Dokładnie odcedź ugotowany makaron, przełóż do miski z sosem, wymieszaj i od razu podawaj.