Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami i groszkiem cukrowym.

Potrzebujesz tylko piekarnika, sezonowych warzyw, oliwy, przypraw i genialne wegańskie danie gotowe.

Ten przepis to mały autoplagiat. Młode ziemniaki pieczone z burakami i szparagami stanowiły doskonały dodatek do pieczonego jesiotra w opublikowanym jakiś czas temu przepisie, który znajdziesz TUTAJ. Ów dodatek okazał się tak pyszny, że postanowiłem powtórzyć pomysł i stworzyć z niego samodzielne danie.

By jednak nie było dokładnie tak samo, dodałem trochę groszku cukrowego, który wraz ze szparagami stworzył frakcję zielonych w ziemniaczano-buraczanej koalicji. Do tego trochę więcej przypraw niż w pierwotnej wersji i chlust bardzo smacznego hiszpańskiego octu z sherry, który świetnie przełamuje słodycz buraków i groszku cukrowego. W sezonie rzecz obowiązkowa!

Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami

Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 500 g małych młodych ziemniaków
  • ok. 15 młodych żółtych buraków
  • 10 zielonych szparagów
  • 200 g groszku cukrowego
  • oliwa extra vergine
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1-2 łyżeczki owoców fenkułu
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sporo gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • chlust octu z sherry

Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Przepłucz i oczyść ziemniaki (ale pozostaw je w mundurkach i w całości – przekrój tylko większe sztuki) i buraki. Buraków również nie obieraj ze skórki.
  3. Osuszone warzywa przełóż do miski, wlej chlust oliwy i dodaj sól, pieprz, posiekane listki rozmarynu, tymianek, owoce fenkułu, sporo świeżo startej gałki muszkatołowej oraz rozgniecionego w moździerzu ziela angielskiego.
  4. Dokładnie wymieszaj, tak by warzywa pokryły się tłuszczem i przyprawami, po czym przełóż do dużego naczynia do zapiekania, tak żeby utworzyły pojedynczą warstwę.
  5. Wstaw do piekarnika na około 40 minut.
  6. Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, opłucz szparagi, osusz i pokrój na 3 części. Oczyść i opłucz groszek cukrowy. Osusz go, a dłuższe strąki przekrój na pół. Przełóż warzywa do miski, wlej trochę oliwy, dodaj sporo pieprzu i wymieszaj.
  7. Wyciągnij warzywa z piekarnika i sprawdź widelcem, czy są miękkie. Jeśli nie, wstaw je ponownie do piekarnika.
  8. Jeśli warzywa zmiękły, dodaj groszek cukrowy i szparagi, po czym (na przykład dwoma drewnianymi łyżkami) wymieszaj całość. Skrop warzywa octem z sherry.
  9. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Smacznego!

Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami