Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami i groszkiem cukrowym.
Potrzebujesz tylko piekarnika, sezonowych warzyw, oliwy, przypraw i genialne wegańskie danie gotowe.
Ten przepis to mały autoplagiat. Młode ziemniaki pieczone z burakami i szparagami stanowiły doskonały dodatek do pieczonego jesiotra w opublikowanym jakiś czas temu przepisie, który znajdziesz TUTAJ. Ów dodatek okazał się tak pyszny, że postanowiłem powtórzyć pomysł i stworzyć z niego samodzielne danie.
By jednak nie było dokładnie tak samo, dodałem trochę groszku cukrowego, który wraz ze szparagami stworzył frakcję zielonych w ziemniaczano-buraczanej koalicji. Do tego trochę więcej przypraw niż w pierwotnej wersji i chlust bardzo smacznego hiszpańskiego octu z sherry, który świetnie przełamuje słodycz buraków i groszku cukrowego. W sezonie rzecz obowiązkowa!
Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 500 g małych młodych ziemniaków
- ok. 15 młodych żółtych buraków
- 10 zielonych szparagów
- 200 g groszku cukrowego
- oliwa extra vergine
- 1 gałązka rozmarynu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1-2 łyżeczki owoców fenkułu
- kilka kulek ziela angielskiego
- sporo gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- chlust octu z sherry
Młode ziemniaki i buraki pieczone ze szparagami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Przepłucz i oczyść ziemniaki (ale pozostaw je w mundurkach i w całości – przekrój tylko większe sztuki) i buraki. Buraków również nie obieraj ze skórki.
- Osuszone warzywa przełóż do miski, wlej chlust oliwy i dodaj sól, pieprz, posiekane listki rozmarynu, tymianek, owoce fenkułu, sporo świeżo startej gałki muszkatołowej oraz rozgniecionego w moździerzu ziela angielskiego.
- Dokładnie wymieszaj, tak by warzywa pokryły się tłuszczem i przyprawami, po czym przełóż do dużego naczynia do zapiekania, tak żeby utworzyły pojedynczą warstwę.
- Wstaw do piekarnika na około 40 minut.
- Odłam i wyrzuć zdrewniałe końcówki szparagów, opłucz szparagi, osusz i pokrój na 3 części. Oczyść i opłucz groszek cukrowy. Osusz go, a dłuższe strąki przekrój na pół. Przełóż warzywa do miski, wlej trochę oliwy, dodaj sporo pieprzu i wymieszaj.
- Wyciągnij warzywa z piekarnika i sprawdź widelcem, czy są miękkie. Jeśli nie, wstaw je ponownie do piekarnika.
- Jeśli warzywa zmiękły, dodaj groszek cukrowy i szparagi, po czym (na przykład dwoma drewnianymi łyżkami) wymieszaj całość. Skrop warzywa octem z sherry.
- Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Smacznego!
Absolutnie wspaniałe danie, robię dziś tylko bez szparagów. Uwielbiam pieczone warzywa, mógłbym je jeść codziennie.
Na liscie skladnikow ziele angielskie a w tekscie jalowiec ;) to co ma byc?
Ziele angielskie, dzięki za czujność, poprawione:-)