• 1 opakowanie ricotty
  • (Galbani - 250 g)
  • ok. 100 g świeżych malin
  • trochę gorzkiej czekolady

Opisany tu deser to rzecz zwłaszcza dla amatorów delikatnej ricotty – można delektować się jej smakiem w najprostszej, niezmienionej formie.

Przygotowanie deseru zajmuje dosłownie pięć minut i jest tak proste, że prościej chyba już się nie da. Można skonsumować go w pojedynkę, albo we dwoje :-)

Jedna porcja, dwie ładne łyżeczki i odrobina romantyzmu bez okazji zapewniona ;-)

1. Opakowanie ricotty odwróćcie nad talerzem do góry dnem – ser powinien bez problemu „wyjść” z pudełka, jak babka z piasku z foremki.

2. Część malin przetrzyjcie przez sito o drobnych oczkach, uzyskując gęsty sok.

3. Zetrzyjcie nożem wiórki z czekolady (jeżeli wykorzystujecie do tego celu tabliczkę z kostkami, zetrzyjcie wiórki z jej gładkiej strony).

4. Udekorujcie ricottę malinami, polejcie sokiem z malin oraz posypcie czekoladowymi wiórkami.

Smacznego!