Pappardelle z borowikami.

Pappardelle alla carbonara z borowikami to jedna z moich ulubionych jesiennych wariacji na temat carbonary. Jako dodatku o tej porze roku najczęściej używam znakomitych grillowanych borowików. Nie dziwię się Włochom, że od października wszędzie – w ich domach i restauracjach – królują borowiki, czyli porcini. To najsmaczniejsze grzyby pod słońcem, a najlepsze jest to, że można je jeść na surowo :-)

Jak na autentyczną carbonarę przystało, nie ma tu śmietany. Wspominałem już o tym, ale znów przypomnę: dodawanie śmietany do carbonary to profanacja tego włoskiego klasyka, która nie ma nic wspólnego z oryginalnym przepisem. Wiem, że część osób zdecydowanie woli taką śmietanową wersję i generalnie nie mam nic przeciw, ale… to nie jest carbonara.

Carbonara potrzebuje tylko jajek, które łagodnie zetną się pod wpływem ciepła makaronu i nadadzą daniu niepowtarzalnej kremowości.

Kiedy makaron będzie gotowy, trzeba działać szybko, dlatego składniki (jajka, pieprz, tymianek, parmezan) przygotuj sobie wcześniej i miej je pod ręką. Używam mieszanki różnokolorowego pieprzu w kulkach. Czerwony i zielony jest odrobinę łagodniejszy, dlatego możesz użyć tych przypraw więcej. Ja lubię makaron ze sporą ilością pieprzu.

Używany przeze mnie makaron jajeczny możesz zastąpić dowolnym innym.

Pappardelle z borowikami

Pappardelle z borowikami

Pappardelle z borowikami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 150-200 g dobrej jakości pappardelle (tu: włoski bezglutenowy jajeczny makaron)
  • ok. 300 g borowików
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • porządna garść świeżo startego parmezanu
  • sporo różnokolorowego pieprzu
  • sól
  • trochę świeżego tymianku
  • oliwa extra vergine

Pappardelle z borowikami – PRZEPIS:

  1. Oczyść borowiki i pokrój je na mniejsze kawałki. Najlepiej prezentują się grzyby pokrojone w paski/plastry wzdłuż (nóżka wraz z kapeluszem).
  2. Wbij do miski jajko i żółtko. Rozbełtaj je dokładnie widelcem. Dodaj dużą szczyptę pieprzu, najlepiej grubo roztartego w moździerzu.
  3. Zetrzyj parmezan do oddzielnego naczynia i przygotuj listki świeżego tymianku.
  4. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  5. W tym czasie na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż borowiki natłuszczone oliwą. Uważaj, ponieważ grzyby grillują się bardzo szybko. Powinny pozostać jędrne. Gotowe grzyby zdejmij z patelni. Odłóż najładniejsze kawałki.
  6. Z garnka z makaronem nabierz trochę wrzącej wody.
  7. Odcedź gotowy makaron i od razu przełóż go do miski z jajkami*. Wlej odrobinę (nie za dużo!) wody z gotowania i dokładnie wymieszaj. Pozwól, by masa jajeczna oblepiła makaron i lekko się ścięła (nie może jednak zmienić się w jajecznicę).
  8. Dodaj tymianek, parmezan i borowiki. Wymieszaj. Podziel na porcje.
  9. Na wierzchu każdej porcji dodaj ładne kawałki borowików. Skrop oliwą, zetrzyj na wierzch jeszcze trochę parmezanu i posyp świeżo mielonym (lub roztartym w moździerzu) pieprzem.

*Opcjonalnie możesz dodać nieco pudru grzybowego, to skondensowane umami w proszku.

Pappardelle z borowikami