Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi – doskonałe w swej prostocie.

Jesień w Piemoncie to borowiki (porcini) i orzechy laskowe (noci), które są dumą regionu. A tagliatelle con porcini e noci, czyli tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi to jedno z tych dań, które na zmianę z risotto ai funghi porcini króluje wśród primi piatti w jesiennych menu wielu piemonckich restauracji.

O tym, że połączenie makaronu z grzybami to niezawodny klasyk, nie trzeba nikogo przekonywać. To oczywista oczywistość 😉 Makaron z grzybami zawsze smakuje wspaniale; tym lepiej, im lepszych użyjemy składników. Jeżeli makaron, to najlepiej jajeczny. Jeżeli grzyby, to borowiki. Jeżeli jakiś dodatkowy składnik, to maksymalnie jeden. Na przykład orzechy laskowe. Przepisy takie jak ten, doskonałe w swej prostocie, źle znoszą nadmiar czegokolwiek. Tu wszystko jest tak, jak być powinno, dlatego warto zachować umiar. Trochę ziół, trochę przypraw, i gotowe.

Do makaronu z borowikami aż prosi się użyć świeżych grzybów (sprawdź ten przepis), ale niestety nie zawsze jest to możliwe. Wtedy w sukurs przychodzą grzyby suszone, w których doskonale koncentruje się grzybowy aromat i smak. W tym przepisie korzystam z domowych suszonych borowików, które w razie potrzeby możesz zastąpić innymi grzybami (podgrzybkami, kurkami, etc.). Jak suszyć grzyby w domu? Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz tutaj.

W razie potrzeby tagliatelle możesz zastąpić dowolnym innym długim makaronem, np. pappardelle czy spaghetti (w zależności od preferencji – bezglutenowym albo pszennym).

Jeżeli chcesz, by posiłek był wegański, użyj makaronu bezjajecznego, zrezygnuj z masła i parmezanu.

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 150 g jajecznego tagliatelle lub innego makaronu (użyłem bezglutenowego włoskiego tagliatelle z mąki ryżowej i kukurydzianej – zobacz)
  • 4 garście ususzonych borowików (prawdziwków)
  • garść prażonych orzechów laskowych
  • Parmigiano Reggiano (ilość wedle uznania)
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka listków tymianku
  • mała garść natki pietruszki
  • ząbek czosnku (opcjonalnie – ja nie dodaję)
  • czarny pieprz, utłuczony w moździerzu
  • sól
  • masło klarowane
  • oliwa extra vergine

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi – PRZEPIS:

  1. Przełóż suszone borowiki do miski, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut. Gotowe grzyby wyjmij z wody i nieco odsącz. Wodę zachowaj.
  2. Posiekaj grubo orzechy laskowe i listki rozmarynu.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej trochę masła i oliwy. Dodaj na patelnię grzyby (jeżeli używasz czosnku, dodaj go najpierw i krótko podduś, aż zacznie mięknąć). Smaż, mieszając, przez kilka minut, po czym dodaj zioła i trochę wody po namaczaniu grzybów. Duś przez kilka minut w niewielkiej ilości płynu, w razie potrzeby dolewając go po trochu.
  4. W tym czasie ugotuj tagliatelle al dente według czasu podanego na opakowaniu (jeżeli wskazany czas gotowania przewiduje widełki, gotuj wg krótszego czasu).
  5. Ugotowane tagliatelle przełóż na patelnię z grzybami, dodaj orzechy, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i trochę masła. Szybko wymieszaj i przełóż na talerze. Dodaj świeżo starty Parmigiano Reggiano i skrop porcje odrobiną oliwy. Wierzch udekoruj kilkoma posiekanymi orzechami.

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi

Tagliatelle z borowikami i orzechami laskowymi