- 1 dynia hokkaido
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka grubo mielonego ostrego chilli
- pół łyżeczki łagodnej mielonej papryki
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
Pieczona dynia hokkaido.
Z dynią nie tylko można, ale wręcz warto eksperymentować. To bardzo wszechstronne warzywo w tym sensie, że nie ma chyba przepisu, do którego nie można byłoby go dodać (SPRAWDŹ PRZEPISY NA DYNIĘ).
Z drugiej strony dynia pieczona w najprostszy możliwy sposób (np. jedna z dwu najchętniej przeze mnie używanych – tj. hokkaido lub butternut, czyli inaczej dynia piżmowa) to jedna z moich ulubionych metod przyrządzania tego magicznego warzywa.
Pieczona dynia hokkaido – przepis dla leniwców
Pieczona dynia hokkaido nie wymaga wiele pracy, a dodatkowo można nadać jej różny – w zależności od preferencji – słony albo słodki smak. To doskonałe samodzielne danie – w 100% roślinne, pożywne i pyszne albo dodatek, który będzie pasował do wszystkiego. Do sałatek, kaszy, ryżu, owoców morza, ryb czy mięs…
A zmiksowana dynia w mig przemieni się w zupę, którą możesz podkręcić jakimś fajnym dodatkiem (PRZEPIS). Albo w puree, które można zamrozić na zimę. Po prostu ideał!
Nie podaję dokładnej wagi dyni. Upiecz jej tyle, ile potrzebujesz. Podobnie rzecz ma się z przyprawami. W składnikach podaję jedynie ich ilość orientacyjną. Tak czy owak, nie żałuj przypraw – to one ukształtują doskonały smak dania.
Pieczona dynia hokkaido – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Przekrój dynię na pół, usuń łyżką wewnętrzną część z pestkami i pokrój dynię w kawałki o kształcie sierpa – takie jak na zdjęciach.
- Przełóż dynię do dużej brytfanki, skrop oliwą i wymieszaj. Dodaj przyprawy i listki rozmarynu (w całości), po czym wymieszaj ponownie (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, w zależności od grubości kawałków.
- Zjedz / zmiksuj na puree / przygotuj z tak upieczonej dyni zupę wg jednego z moich przepisów. Ty decydujesz :-)
Smacznego!
Mój ukochany sposób na dynię! W wielu potrawach wykorzystywałam dynię, jednak ta najprostsza jest nie do pobicia! Uwielbiam! :)
Taka dyńka dziś u mnie na zimno w charakterze sałatki, z dodatkiem oleju lnianego i pestek słonecznika :)
Uwielbiam twoje przepisy na dynie, zarówno te bardziej skomplikowane, jak i najprostsze, takie jak ten. Pieczona hokka to istne niebo w gębie :D
Super! Dziękuję za inspirację:)
W ten sam sposób przyrządzam również bataty ,są obłędne !!
Bardzo miło mi to słyszeć!:-)
Pysznie przyprawiona, dzięki za przepis Panie Szymonie, pozdrawiam z Sopotu!!
Bardzo proszę, pozdrawiam:-)
Hokka jest najpyszniejsza!
Wygląda smacznie, pokrojenie dyni kosztuje sporo wysiłku, wiem coś o tym :) często robię dżem z dyni i bez dobrego noża w sumie się nie obejdzie :)
Rewelacja, mój ulubiony przepis:)