Placki drożdżowe z mąki ryżowej.
Placki drożdżowe z mąki ryżowej – złociste, maślane, mięciutkie, puchate, aromatyzowane sezamem i czarnuszką, dzięki czemu są jeszcze bardziej chlebowe. Pyszne z dowolnym dodatkiem, więc możesz puścić wodze fantazji :-) Najwspanialsze jeszcze ciepłe, jedzone chwilę po zdjęciu z patelni, ale na zimno również znakomite. Świetny bezglutenowy zamiennik pieczywa, polecam!
Placki drożdżowe z mąki ryżowej – SKŁADNIKI na 5 sztuk:
Zaczyn drożdżowy
- ok. 12 g świeżych drożdży
- łyżeczka palm jaggery (albo cukru kokosowego w postaci sypkiej)
- 25 ml ciepłego świeżego mleka, półtłustego lub tłustego (nie UHT i nie gorącego, żeby nie unicestwić drożdży)
- łyżka mąki ryżowej
Ciasto
- 120 g palm jaggery (albo cukru kokosowego w postaci sypkiej)
- 120 ml wody mineralnej
- 300 g mąki ryżowej
- 1/4 łyżeczki soli roztartej w moździerzu
- 2 jajka (zerówki, wolny chów)
- 200 ml wody mineralnej
- 3 łyżki roztopionego ghee lub masła klarowanego
- sezam, czarnuszka, mak, etc.
Dodatki
- dowolne, np. ricotta + mango / konfitura figowa + pestki granatu / miód sosnowy + orzechy pekan / soczyste cytrusy
Placki drożdżowe z mąki ryżowej – PRZEPIS:
- W małej misce przygotuj zaczyn drożdżowy: rozkruszone świeże drożdże połącz z jaggery lub cukrem, mlekiem i odrobiną mąki ryżowej, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Gotowy zaczyn wygląda tak: zobacz.
- W rondelku, mieszając, rozpuść jaggery (lub cukier kokosowy) w 120 ml wody. Jaggery rozpuszcza się bardzo szybko. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce umieść przesianą mąkę ryżową i sól roztartą w moździerzu. Dodaj roztrzepane jajka oraz rozpuszczony jaggery. Wymieszaj. Mieszając, stopniowo dodaj 200 ml wody. Na koniec dodaj zaczyn drożdżowy i wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 4 godziny.
- Po 4 godzinach dodaj do ciasta 2 łyżki rozpuszczonego ghee i wymieszaj. Rozpuść trzecią łyżkę ghee i przelej do miseczki.
- Przy pomocy silikonowego pędzelka natłuść patelnię rozpuszczonym ghee. Wlej porcję ciasta (na wysokość ok. 1 cm = pojemność ok. 1,5 chochli). Posyp ciasto sezamem, czarnuszką lub innym dodatkiem i przykryj patelnię pokrywką. Smaż na małym ogniu równe 5 minut.
- Po 5 minutach zdejmij pokrywkę, po czym silikonowym pędzelkiem posmaruj ghee lub masłem krawędzie placka i przy pomocy łopatki odwróć go na drugą stronę. Naleśnik jest sprężysty, dzięki czemu przekłada się bardzo łatwo. Smaż równe 2 minuty bez przykrycia, po czym usmażony przerzuć na talerz stroną obsypaną sezamem/czarnuszką ku górze.
- Powtarzaj czynności aż do wyczerpania ciasta. Podawaj z czym chcesz!