Rabarbar kreatywnie, nie tylko do ciasta.
Rabarbar to znane chyba wszystkim warzywo o fajnym, lekko kwaskowatym smaku. Podobnie, jak szparagi jest niskokaloryczny (to tylko 20 kcal w 100 g), a do tego wyróżnia się wysoką zawartością roślinnego błonnika, co dodatkowo przemawia za włączeniem go w sezonie do codziennej diety.
Rabarbar ma postać charakterystycznych, różowo-zielonych łodyg i najczęściej używany jest jako składnik deserów.
Tymczasem rabarbar to nie tylko ciasta, tarty, biszkopty, drożdżówki, muffiny, konfitury, dżemy czy kompoty. Nie szufladkuj rabarbaru, daj mu się wykazać ;-)
Poniżej 6 pysznych przepisów z użyciem rabarbaru, wśród których nie znajdziesz ani jednego ciasta. Smacznego!
Ser zapiekany z rabarbarem i truskawkami – PRZEPIS
Rabarbar duszony w porto z lodowym rabarbarowym tatarem i galaretką – PRZEPIS
Smoothie rabarbarowe słodzone stewią w liściach – PRZEPIS
Pizza bezglutenowa z rabarbarem i winogronami – PRZEPIS
Makaron z truskawkami i rabarbarem – PRZEPIS
Indyk w cydrze z rabarbarowym chutneyem – PRZEPIS
I na koniec nowość: Sorbet z rabarbaru i truskawek, bez cukru – PRZEPIS
Super zestaw, w samą porę :)
Przepisy zapowiadają się pysznie. Chyba polecę wypróbować, mniam :)
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie ?