Ricotta z sałatką owocową.

Łatwy i lekki zimowy przepis ze składników, które kupisz w każdym większym sklepie. Kremowa ricotta z owocami smakuje tak dobrze, że może być zarówno śniadaniem lub lunchem, jak i lekkim deserem, w którym jedynym źródłem słodyczy jest naturalna fruktoza zawarta w owocach. Wiadomo, że z owocami też nie należy przesadzać, ale to zawsze lepszy wybór niż klasyczne słodycze typu ciasta, ciastka, ciasteczka, placki, torty, lody i tak dalej. Warto pamiętać, że domowe ciasto to wciąż ciasto, tyle że bez przemysłowej chemii.

Ricottę mieszam z jogurtem, by nabrała jeszcze gładszej i bardziej kremowej konsystencji. Czerwone pomarańcze są tak soczyście krwiste, że z łatwością pozostałe składniki, dlatego nie dodaję ich do miski wraz z pozostałymi owocami i łączę dopiero na talerzu. Dzięki temu jasny miąższ cytrona, banana i mango zachowuje swoje naturalne barwy. Jeżeli wolisz wyraźnie słodkie smaki, porcje owoców przed podaniem możesz skropić płynnym miodem. Pistacje dodają deserowi chrupkości – w razie potrzeby możesz zastąpić je dowolnymi innymi orzechami.

Sprawdź też inne przepisy z cytronem.

Ricotta z sałatką owocową

Ricotta z sałatką owocową

Ricotta z sałatką owocową

Ricotta z sałatką owocową

Ricotta z sałatką owocową – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 230-250 g ricotty (możesz zastąpić kremowym twarogiem, np. śmietankowym)
  • ok. 150 g jogurtu naturalnego bez cukru
  • pół średniego cytrona
  • 3 czerwone pomarańcze
  • pół mango
  • banan
  • limonka
  • 2-3 garście pistacji, posiekanych
  • (opcjonalnie) odrobina pieprzu

Ricotta z sałatką owocową – PRZEPIS:

  1. Cytron obierz cienko z żółtej skórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Podziel owoc wzdłuż na pół, a połówkę wzdłuż na cztery części. Pokrój je w plasterki i przełóż do miski.
  2. Dodaj miąższ z połowy mango oraz banan pokrojony w półplasterki. Wlej sok z limonki i wymieszaj.
  3. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo, czyli białej błony. Pomarańcze pokrój w plastry, a następnie na kawałki.
  4. Ricottę wymieszaj z jogurtem naturalnym i przełóż do misek lub głębszych talerzy.
  5. Dodaj pomarańcze i porcje sałatki z miski. Całość posyp grubo posiekanymi pistacjami oraz, ewentualnie, pieprzem.

Ricotta z sałatką owocową

Ricotta z sałatką owocową

Ricotta z sałatką owocową