- 600 g twarogu (tu: z owczego mleka, może być też krowi, np. śmietankowy - ważne, by ser był jak najlepszej jakości)
- 400 g śmietany (tu: 18% ze Strzałkowa)
- 4 jajka (wiejskie zerówki)
- 60 g nierafinowanego cukru pudru
- szczypta soli
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1 ziarenko tonki (lub 2 laski wanilii)
- 10-12 śliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
Sernik ze śliwkami – znakomite ciasto na jesień.
Mój sernik ze śliwkami to sernik śmietankowy – bez masła. I bez spodu. W sernikach najbardziej lubię ser, dlatego spód uważam w nich za całkowicie zbędny. Sernik jest delikatny, jedwabisty, wilgotny i umiarkowanie słodki. Bazę ciasta stanowi twaróg z owczego mleka i polska śmietana (18%) ze Strzałkowa. Jeśli ktoś ma dostęp do 30% śmietany tego producenta, spokojnie może jej użyć – wtedy sernik będzie bardziej puszysty. Twaróg z owczego mleka można zastąpić np. twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa.
Ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga żadnych szczególnych zabiegów. Poza jednym – postaraj się o składniki jak najlepszej jakości: prawdziwy twaróg, śmietanę dobrej jakości, wiejskie jaja z pewnego źródła, świeże słodkie dojrzałe śliwki, aromatyczną wanilię albo tonkę.
Sernik dosładzam w minimalnym stopniu (tylko 60 g cukru na 1000 g masy serowo-śmietanowej). Dla nas to proporcje w sam raz, ale jeśli wolisz mocno słodkie smaki, możesz dodać więcej cukru.
Z podanych ilości składników otrzymasz sernik, który podzielisz na 10 sporych porcji.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Używam tortownicy o średnicy 25 cm.
Sprawdź też inne przepisy na SERNIK.
Sernik ze śliwkami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Twaróg, śmietanę, cukier puder, tonkę (albo wanilię) skrobię, jajka (bez rozdzielania żółtek od białek) i szczyptę soli umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem kokosowym. Wlej do tortownicy masę serową i wyrównaj.
- Pokrój śliwki w cienkie plasterki (środek śliwki z pestką odkładaj – możesz zjeść je później albo np. zrobić z nich koktajl śliwkowy).
- Ułóż śliwki na wierzchu sernika. Posyp śliwki łyżeczką cukru kokosowego.
- Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz 15 minut (grzanie góra i dół), po czym zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz kolejne 60 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na 2 godziny.
- Wystudzony sernik odstaw w temperaturze pokojowej na kolejne 2 godziny.
- Po tym czasie wstaw sernik do lodówki na noc.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Dziękuję za przepis – znalazłam go na onecie i tak tu trafiłam. Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto, idealne dla początkujących cukierników :)
To prawda, zawsze się udaje:-)
Czy to normalne, że sernik po wyłączeniu piekarnika mocno opada? Zrobiłam wszystko wg przepisu. Wcześniej piekłam z borówkami i też opadł. W trakcie pieczenia prawie wylewał się z formy a później miał może 2-3cm
Oczywiście w smaku pyszny. Wygląda też b.dobrze:)
Raczej nie. Jakiego twarogu użyłaś? Może forma była za mała i dlatego zbyt ciężkie ciasto o małej średnicy opadło bardziej niż powinno? Zgaduję;-)
Niebawem lece do Polski ;) Mieszkam (-lam) w miejscowosci polozonej blisko Strzalkowa, wiec i produkty znane. Upieke mamie ten sernik – ucieszy sie – i juz wiem, jakiego producenta sery warto miec pod uwagá :)
Jesteś z pięknej Wielkopolski:-) Oby sernik mamie smakował!:-)
Bedzie smakowal a jak ?
Piękny, łatwy do zrobienia, a najważniejsze, że jest z owocami i smakuje jak NIEBO. Dziękuję bardzo za inspirację, następne w kolejce jest z kolei ciasto z matchą <3 pozdrawiam!
Pysznie, bardzo fajny przepis.