• 12 zielonych szparagów
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • ok. 100-150 g sera halloumi
  • 1-1,5 łyżki czarnuszki
  • trochę kiełków buraka (lub innych)
  • kilka listków świeżej szałwii
  • chlust octu balsamicznego
  • oliwa extra vergine
  • olej i masło do smażenia

Szparagi, halloumi, czarnuszka, pomidory i kiełki.

Elegancka sałatka na ciepło z zielonych szparagów, smażonego halloumi, pomidorków koktajlowych i kiełków buraka.

O licznych zaletach sera halloumi wspominałem już wiele razy. Jedną z jego najlepszych cech jest niezwykła łatwość smażenia albo grillowania. Halloumi pięknie rumieni się i mięknie, ale nie rozpuszcza ani nie rozlewa się na patelni.

Ponadto łatwo przygotować go w czymś na kształt delikatnej „panierki”, dzięki której nabiera dodatkowych nut smakowych. W tej roli świetnie sprawdzi się na przykład czarnuszka albo sezam (najlepiej czarny, ale może być również biały). Nie musisz obawiać się intensywnego smaku aromatycznej i wyrazistej czarnuszki – pod wpływem smażenia jej smak wyraźnie łagodnieje.

Odpowiednio usmażone lub grillowane szparagi zachowują chrupkość i są po prostu doskonałe. Podobnie, jak podsmażone pomidorki, które nabierają delikatnego smaku masła, i których słodycz dodatkowo podkreśla ocet balsamiczny.

Jeśli nie masz pod ręką kiełków z buraka (ZOBACZ), użyj dowolnych innych (takich, jakie lubisz).

Szparagi halloumi L_05PRZEPIS:

1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Umyj i wysusz szparagi papierowym ręcznikiem.

2. Halloumi pokrój w kostkę, skrop oliwą i dokładnie obtocz każdy kawałek w czarnuszce – lekko dociskając tak, by jak najwięcej czarnuszki zostało na serze.

3. Przygotuj „chipsy” z szałwii: na szerokiej patelni rozgrzej tyle masła i oleju, żeby tłuszcz przykrył dno. Wrzuć listki szałwii i smaż je z dwóch stron, aż staną się chrupiące jak chipsy. Zdejmij je z patelni i odłóż na kawałek papierowego ręcznika, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

4. Na patelnię wrzuć szparagi i smaż je ok. 4-5 minut, w połowie tego czasu przewracając je na drugą stronę. W razie potrzeby smaż odrobinę dłużej, ale bądź ostrożny (-a), bowiem szparagi powinny pozostać jędrne i chrupiące. Gotowe szparagi zdejmij z patelni.

5. Z jednej strony patelni ułóż kostki sera, a z drugiej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (jeśli dysponujesz bardzo dojrzałymi pomidorkami, wrzuć je na patelnię nieco później; możesz też podsmażyć pomidorki dopiero po zdjęciu sera z patelni). Smaż ser, obracając poszczególne kostki, aż zmięknie i zrumieni się, co nie zajmie dużo czasu.

6. Zdejmij ser z patelni, wlej na patelnię chlust octu balsamicznego i wymieszaj z octem pomidorki koktajlowe.

7. Szparagi podawaj z usmażonym serem, pomidorkami i szałwią oraz kiełkami.

Smacznego!

Szparagi halloumi L_03

Szparagi halloumi L_04

Szparagi halloumi L_01