Szparagi w kremowym sosie z tahini.

Szparagi ze szpinakiem w kremowym sosie tahini to świetny patent na pyszny i błyskawiczny posiłek z zielonymi warzywami w roli głównej.

Do warzyw typu szparagi, bób, groszek czy szpinak doskonale pasuje kremowa tahini, dając wspaniały sos o orzechowym smaku i śmietanowej konsystencji. Tahini mocno chłonie płyny, a gotowy sos powinien być kremowy i gładki, dlatego w razie potrzeby w końcowej fazie dodaj na patelnię nieco więcej oliwy lub soku z limonki.

Bardzo często doprawiam ryż sokiem z limonki lub cytryny (limonka sprawdza się lepiej) i wzbogacam jego smak przyprawami i świeżymi ziołami – tak przygotowany jest świetnym dodatkiem do wszystkiego. I znakomicie dopełnia to danie.

Szparagi w kremowym sosie z tahini

Szparagi w kremowym sosie z tahini

Szparagi w kremowym sosie z tahini

Szparagi w kremowym sosie z tahini – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

Zielone warzywa

  • 600 g zielonych szparagów (lub więcej)
  • 300 g młodego szpinaku
  • 3 łyżki tahini (czysta pasta z sezamu – 100% ziaren sezamu)
  • płaska łyżka białego sezamu
  • po pół łyżeczki kminu rzymskiego i czarnego pieprzu
  • suszona papryczka piri piri
  • sól roztarta w moździerzu
  • sok z jednej limonki
  • duża garść posiekanych listków kolendry z cieńszymi łodyżkami
  • oliwa extra vergine

Ryż

  • 200 g tajskiego ryżu jaśminowego (może być również basmati, etc.)
  • duża garść posiekanych listków kolendry z cieńszymi łodyżkami
  • garść listków estragonu
  • duża garść posiekanych listków mięty
  • sok z dwóch limonek
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Szparagi w kremowym sosie z tahini – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj sok z limonek, posiekane zioła, przyprawy rozgniecione w moździerzu i trochę oliwy, wymieszaj.
  2. Do głębokiej patelni wrzuć szpinak i duś przez kilka minut, aż liście stracą objętość. Dodaj pokrojone szparagi i przyprawy rozgniecione w moździerzu (bez soli). Przykryj i duś przez około 5 minut, co pewien czas mieszając. Dodaj sól, tahini, sok z limonki i trochę oliwy. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli uznasz, że całość jest zbyt sucha, dodaj trochę oliwy, wody lub soku z limonki. Na koniec dodaj biały sezam i listki kolendry.
  3. Szparagi ze szpinakiem w kremowym sosie z tahini podaj z limonkowym ryżem.

Szparagi w kremowym sosie z tahini

Szparagi w kremowym sosie z tahini

Szparagi w kremowym sosie z tahini