Vale do Inferno w Quinta de la Rosa.

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Quinta de la Rosa

Quinta de la Rosa to przepiękna winnica położona w sercu Douro, w Cima Corgo, na obrzeżach Pinhão. Od 1998 r. wytwarza pod własną marką klasyczne wina i porto (bardzo dobre), z wyraźną proporcjonalną przewagą tych pierwszych. A prócz tego, od mniej więcej dekady, rozwija kilka innych projektów, w tym siostrzaną winnicę w Douro Superior (Quinta das Bandeiras), butikowy hotel i apartamenty do wynajęcia w Quinta de la Rosa oraz bar i restaurację Cozinha da Clara z ambicją serwowania fine diningu (recenzja).

Jako że w poprzednich latach zaliczyliśmy w de la Rosa większość atrakcji (degustacja, zwiedzanie piwnic, restauracja), tym razem poszliśmy na spacer po winnicy, której najciekawszy zakątek stanowi Vale do Inferno. Niestety, spacer ów wymaga rezerwacji ze sporym wyprzedzeniem, jest biletowany (w naszej „grupie” byliśmy tylko my + pracownik winnicy) i mocno okrojony, ale lepsze to niż nic. Start jest zawsze o 9:00 rano, tour oficjalnie trwa nieco ponad godzinę (przyspieszając tempo, może zająć max. 30 min) i jest realizowany niezależnie od pogody (w deszczu też). Sztywna godzina spaceru i dostępność tylko jednej tury wynika stąd, że od późnej wiosny do jesieni Vale do Inferno autentycznie jest Piekielną Doliną zalaną bezlitosnym słońcem od samego rana. Deszcz pada tu sporadycznie, a jeżeli już to między październikiem a marcem. Dzień przed naszą wizytą – pod koniec października – lało całkiem konkretnie.

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno

Vale do Inferno to zlokalizowana tuż nad rzeką, kameralna czterohektarowa parcela, wzniesiona jeszcze przed I pierwszą wojną światową. Winnica słynie ze świetnie utrzymanych i jednych z najwyższych w Cima Corgo spektakularnych tarasowych winogradów, zbudowanych z suchego kamienia (czyli bez zaprawy murarskiej), na których uprawiana jest obecnie Touriga Nacional i Sousão. Wysokie „ściany” kamiennych tarasów kumulują słoneczny żar, który oddają rosnącym na nich winoroślom, dzięki czemu owoce pochodzące z tej parceli dają niezwykle skoncentrowane, ekspresyjne i mocarne wina, produkowane tylko w najlepszych rocznikach (ostatnio w znakomitym 2017). Vinha Vale do Inferno Quinta de la Rosa powstaje z owoców tradycyjnie wyciskanych stopami w granitowych lagares, fermentuje w małych kadziach ze stali nierdzewnej, po czym przez co najmniej 16 miesięcy dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu, nim zostanie zabutelkowane.

Panorama z Vale do Inferno na dolinę Douro, szczególnie przy pięknej aurze, jest – jak wszystko w Douro – bezcenna, a spacer na tyle krótki, że spędzając w Pinhão kilka dni, jeden z nich warto zacząć od właśnie takiej wycieczki, ruszając później na podbój innych quintas. Konieczność zakupu biletu gwarantuje brak tłumów i święty spokój :)

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa

Vale do Inferno w Quinta de la Rosa