Vivanco Reserva Rioja 2014 DOCa (Rioja Alta).

Rioja – numer jeden winiarskiej mapy Hiszpanii, kluczowa apelacja ze statusem DO nadanym jej jako pierwszej w 1925, jeden z dwu regionów DOCa/DOQ obok wspaniałego Priorat, i królestwo Tempranillo. Choć winiarstwo w regionie w kształcie, jaki znamy dziś, zainicjowali w końcówce XIX wieku winiarze z Bordeaux, nasi znajomi Francuzi wciąż lubią mówić, że może za jakieś 20-30 lat Rioja wreszcie nauczy się, jak robić naprawdę dobre wina. Na francuskie poczucie wyższości nie ma lekarstwa, tak samo jak na nasze umiłowanie win z tego regionu. Kiedy 18-20 lat temu, popełniając mniej lub bardziej kosztowne błędy, uczyliśmy się win hiszpańskich, Rioja była kategorią pierwszego wyboru. Crianza, Reserva, Gran Reserva; pogardy dla jovenów nie wyzbyliśmy się do dziś. To na nich szlifowaliśmy też podstawową harcerską sprawność, pt. jak bezpiecznie i efektywnie upakować w walizkach jak najwięcej butelek, tak by wszystko szczęśliwie doleciało do domu (Winny tutorial). Rioję znają wszyscy, wszyscy mają też swoje ulubione szyldy. A jeżeli nie mają, to warto zapamiętać, że Vivanco Reserva to przykład klasyka, który winien przypaść do gustu absolutnie każdemu. Reserva leżakuje co najmniej 3 lata, starzona jest w dębie minimum rok, po czym 2 lata odpoczywa w butelce.

Wina z Rioja Alta generalnie są lżejsze i słodsze, a klasyk Vivanco wpisuje się w ten styl, co jednak nijak nie ujmuje mu elegancji. Reserva Vivanco zawiera 90% Tempranillo i 10% Graciano. Jest idealnie ułożona, tak subtelna i łatwa w odbiorze, że można ją wręczyć cioci na imieninach i babci na święta. Znajdziesz tu mocno słodki owoc, przełamany średnio wyrazistą nutą przypraw, ziół i dymu. Bardzo dobre. Kup kilka, połowę przeznacz na łagodzenie bólu istnienia, a resztę odłóż na później.

Importer: An.ka Wines

Vivanco Reserva Rioja 2014 Doca

Vivanco Reserva Rioja 2014 Doca