• 120 g brązowego ryżu
  • 3 jabłka
  • sporo cynamonu
  • pół słoika orzechów laskowych w miodzie lipowym (Spiżarnia)
  • garść orzechów włoskich

Kolejna wariacja na temat zapiekanego ryżu z owocami.

Tym razem, z dodatkiem miodu i orzechów. Pyszne, jesienne, rozgrzewające danie.

1. Ugotujcie ryż, przelejcie go zimną wodą i przełóżcie do miski.

2. Jabłka obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, usuwając nadmiar soku.

3. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temp. 200 stopni.

4. Do ryżu dodajcie jabłka, orzechy włoskie i laskowe (wraz z miodem) oraz cynamon, a całość wymieszajcie.

5. Przełóżcie wszystko do naczynia do zapiekania i pieczcie około 15-20 minut.

6. Porcję ryżu można podać z jogurtem naturalnym albo śmietaną.

Smacznego!