- 120 g brązowego ryżu
- 3 jabłka
- sporo cynamonu
- pół słoika orzechów laskowych w miodzie lipowym (Spiżarnia)
- garść orzechów włoskich
Kolejna wariacja na temat zapiekanego ryżu z owocami.
Tym razem, z dodatkiem miodu i orzechów. Pyszne, jesienne, rozgrzewające danie.
1. Ugotujcie ryż, przelejcie go zimną wodą i przełóżcie do miski.
2. Jabłka obierzcie ze skóry i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, usuwając nadmiar soku.
3. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temp. 200 stopni.
4. Do ryżu dodajcie jabłka, orzechy włoskie i laskowe (wraz z miodem) oraz cynamon, a całość wymieszajcie.
5. Przełóżcie wszystko do naczynia do zapiekania i pieczcie około 15-20 minut.
6. Porcję ryżu można podać z jogurtem naturalnym albo śmietaną.
Smacznego!