Ziemniaki i bataty w pesto z pietruszki i rukoli.

To jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że aż żal nie zrobić! Ziemniaki – klasyczne oraz słodkie – z pysznym aromatycznym pesto z pietruszki i rukoli to coś, co łatwo możesz przyrządzić nawet w ciągu tygodnia, po powrocie z pracy do domu.

W tym przepisie kluczowe jest smaczne połączenie ziemniaków i batatów. Można rzecz jasna poprzestać tylko na ich podsmażeniu, ale rolę łącznika bardzo dobrze spełnia uproszczone i odchudzone pesto z pietruszki i rukoli.

Ortodoksyjne podejście do pesto nie dopuszcza odstępstw od tradycyjnej receptury, czyli bazylii i szeregu innych niezbędnych składników. Ja jednak, jak wiadomo, nieszczególnie zawracam sobie takimi szczegółami głowę, czemu zresztą już nieraz dawałem wyraz na blogu (ZOBACZ). Nawet bez parmezanu i orzeszków pini, nawet z pietruszki i rukoli, dla mnie to wciąż jest pełnoprawne pesto :-)

Szynka parmeńska, choć dodaje mnóstwa świetnego, intensywnego mięsnego smaku nie jest tu niezbędna i jeśli wolisz, spokojnie możesz z niej zrezygnować. Podobnie jak z anchois, które również dodają całości jedynego w swoim rodzaju rybnego posmaku. Zrezygnuj z tego dodatku, jeżeli zależy Ci na wegetariańskiej lub wegańskiej wersji przepisu.

Ziemniaki i bataty w pesto

Ziemniaki i bataty w pesto

Ziemniaki i bataty w pesto – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 10 małych młodych ziemniaków
  • 2 nieduże bataty (albo 1 duży)
  • 1 duża podłużna szalotka (lub cebula)
  • 4 fileciki anchois
  • 10-15 plasterków prosciutto
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 6-8 garści rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Ziemniaki i bataty w pesto – PRZEPIS:

  1. W osolonej wodzie ugotuj obrane ze skóry i pokrojone na mniejsze kawałki bataty oraz dokładnie oczyszczone młode ziemniaki ze skórką. Najlepiej użyć do tego celu osobnych garnków, ponieważ batat może potrzebować innego czasu gotowania niż ziemniaki. Gotowe ziemniaki i bataty powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
  2. Zmiksuj na pastę listki natki pietruszki, rukolę, czosnek rozgnieciony płaską stroną noża wraz z solą, oliwą i pieprzem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeśli cała zielenina nie zmieści się w mikserze, dodaj jej więcej po zmiksowaniu pierwszej partii. Oliwy wystarczy dodać tylko tyle, by łatwo zmiksować pastę – nie musisz używać jej tyle, ile w tradycyjnym pesto.
  3. W głębokiej patelni podsmaż grubo pokrojone plasterki prosciutto. Nie smaż ich jednak zbyt długo, nie chodzi o uzyskanie skwarków.
  4. Zdejmij szynkę z patelni, wlej trochę oleju i wrzuć posiekaną szalotkę (ZOBACZ) oraz anchois. Podduś cebulę przez chwilę, po czym dodaj ziemniaki.
  5. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie, a ziemniaki ładnie się podpieką.
  6. Dodaj na patelnię podsmażoną wcześniej szynkę, wymieszaj i przez chwilę smaż całość. Następnie dodaj pesto, wymieszaj i smaż tylko tyle czasu, by wszystko odpowiednio się podgrzało.

Smacznego!

Ziemniaki i bataty w pesto

Ziemniaki i bataty w pesto

Ziemniaki i bataty w pesto