Ziemniaki ze skwarkami z suszonych pomidorów.
Pieczone ziemniaki ze skwarkami z suszonych pomidorów to bardzo fajny patent na mocno umamiczne kartofelki. Jeden słoik eksperymentalnych, lekko podwędzonych w domowej wędzarce suszonych pomidorków zapodział się nam w piwnicy, przez co światło dzienne ujrzał ponownie po mniej więcej trzech latach. Podwędzane pomidorki koktajlowe nie są tak mięsiste jak podsuszane „na miękko” San Marzano i od razu zalewane oliwą, dzięki czemu łatwo można uzyskać z nich efekt aromatycznej chrupko-tłuściutkiej posypki, a nie pasty o konsystencji zbliżonej do pesto.
Zamiast młodych ziemniaków, możesz użyć większych sztuk, pokrojonych na kawałki. Gotowane ziemniaki też dobrze się sprawdzą. Nie przesadź z solą, ponieważ anchois są już mocno słone.
Ziemniaki ze skwarkami z suszonych pomidorów – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- ok. 1 kilograma małych młodych ziemniaków
- słoik suszonych podwędzanych pomidorków koktajlowych domowej roboty
- kilka filecików anchois
- suszona papryczka chilli
- szczypta czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- po 1 łyżeczce fenkułu, kminku, suszonego cząbru (mogą być inne suszone zioła), roztartych w moździerzu
- sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- trochę świeżo startego Parmigiano Reggiano
- kilka listków bazylii
Ziemniaki ze skwarkami z suszonych pomidorów – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Umyte i osuszone ziemniaki wymieszaj z niewielką porcją oliwy i solą, po czym przełóż na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na około godzinę.
- W tym czasie w najmniejszej misie Magimixa zmiksuj pomidory, anchois, papryczkę chilli, pieprz, fenkuł, kminek i trochę oliwy, aż uzyskasz dość sypką i kruchą „pastę”. Przełóż ją do dużej miski, dodaj cząber i wymieszaj.
- Upieczone, gorące ziemniaki przełóż do miski z pomidorową posypką i wymieszaj.
- Przełóż ziemniaki na talerz, posyp świeżo startymi wiórkami Parmigiano Reggiano i dodaj kilka listków bazylii.