Szparagi z ziemniakami i rukolą.

Wiosenna sałatka na ciepło, która jest tak pożywna, że sprawdzi się doskonale zarówno jako śniadanie, jak i roślinny lunch lub kolacja. Główne założenie to prostota, dlatego używam niewielu składników. Ziemniaki, szparagi, rukola, zioła, przyprawy, balsamico. Ziemniaki smażę bez uprzedniego gotowania – zmiękną na patelni i ładnie się zrumienią. Zielone szparagi – jak zawsze – powinny pozostać chrupkie. Rukola na ciepło świetnie dopełnia całość, ale nie ma przeszkód, by zastąpić ją szpinakiem. Proste składniki spina ocet balsamiczny (aceto balsamico tradizionale), gęsty jak miód, super aromatyczny i uzależniająco pyszny. Lubię takie połączenia, dzięki którym szybkie nieskomplikowane dania wznoszą się na wyższy poziom smaku. A gdy sezon na szparagi dobiegnie już końca, zielone chudzielce zastąp bobem lub groszkiem.

Szparagi z ziemniakami i rukolą

Szparagi z ziemniakami i rukolą

Szparagi z ziemniakami i rukolą

Szparagi z ziemniakami i rukolą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 600-700 g zielonych szparagów (lub więcej)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 duże garście rukoli
  • garść posiekanych listków kolendry z cienkimi łodyżkami
  • po jednej łyżeczce kminku i nasion fenkułu (kopru włoskiego) – kminek w całości, a fenkuł roztarty w moździerzu
  • po pół łyżeczki ziela angielskiego i pieprzu, przyprawy roztarte w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • szczypta płatków ostrej chilli
  • oliwa extra vergine
  • Aceto Balsamico Tradizionale*

Szparagi z ziemniakami i rukolą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  1. Ziemniaki (oczyszczone lub obrane ze skórki) pokrój w niewielką kostkę. Smaż w głębokiej patelni na oliwie pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe (zajmie to zaledwie kilka minut, w zależności od wielkości kostki) zdejmij pokrywkę, dodaj kminek w całości, sól i smaż jeszcze przez chwilę, aż ziemniaki zaczną się rumienić.
  2. Dodaj dość drobno pokrojone szparagi (główki odcięte w całości) i pozostałe przyprawy roztarte w moździerzu. Przykryj i duś wszystko przez około 5 minut. 
  3. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj rukolę i listki kolendry, przemieszaj. Na koniec skrop oliwą, octem balsamicznym i podawaj.

*Czytaj też: Jak powstaje Aceto Balsamico Tradizionale – Acetaia di Giorgio

Szparagi z ziemniakami i rukolą

Szparagi z ziemniakami i rukolą

Szparagi z ziemniakami i rukolą

Szparagi z ziemniakami i rukolą