- ok. 600 g bobu (waga bez skórki)
- ok. 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- ok. 6 marynowanych papryk piquillo
- 150 g fety z koziego mleka (tu: marynowana w oleju; może być też zwykła)
- 2 garście nerkowców
- 1/2 cytryny
- 2 suszone papryczki piri-piri
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
- trochę kiełków rzodkiewki
Bób duszony z fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Błyskawiczne, jednogarnkowe danie z kilku prostych składników.
W przestworzach zamrażarki odnalazłem dwa dodatkowe pojemniki z bobem zamrożonym latem zeszłego roku. Byłem przekonany, że wszystko już pożarte, a tu proszę… lubię takie niespodzianki :-)
Przy okazji polecam wpis: Jak gotować i mrozić bób? W sezonie warto skorzystać rzecz jasna z dostępności świeżego bobu – taki jest najsmaczniejszy.
Latem pomidorki koktajlowe z powodzeniem można zastąpić dojrzałymi w słońcu malinówkami, choć warto mieć na uwadze, że takie pomidory zapewne puszczą na patelni więcej soku.
Uzupełnieniem tego prostego i uwielbianego przez nas dania są zawsze doskonałe i niezwykle uniwersalne papryczki piquillo, które można nadziewać, zapiekać, dodawać do sałatek albo – tak jak w tym przypadku – dorzucać do jednogarnkowych potraw na bazie sezonowych warzyw. Ostrość portugalskich papryczek piri-piri (chluby Algarve) równoważy sok z cytryny.
Feta z koziego mleka marynowana w oleju to składnik opcjonalny, który dodatkowo podkręca całość i czyni ją daniem bardziej sycącym. Jeśli lubisz prawdziwe manufakturowe sery wysokiej jakości i szukasz polskich niszowych produktów spożywczych, w których wytworzenie ktoś włożył pasję i serce, sprawdź ten adres: internetowy targ żywności lokalnej. Znajdziesz tam nie tylko polski lokalny nabiał, ale też m.in. ekologiczne oleje (mój faworyt to olej z gorczycy), chleby i inne wypieki – także bezglutenowe, soki, musy owocowe – w tym bez cukru, konfitury, miody i sporo innych produktów.
PRZEPIS:
- Na dno głębokiej rozgrzanej patelni wlej trochę oliwy i wrzuć ugotowany bób (obrany ze skórki). Smaż przez 2-3 minuty, mieszając.
- Dodaj rozkruszone papryczki piri-piri, pokrojone pomidorki koktajlowe, piquillo, nerkowce, mieloną paprykę oraz pieprz. Smaż przez kolejne 3 minuty lub nieco dłużej, aż pomidorki zmiękną.
- Pod koniec smażenia wlej sok z cytryny, dodaj fetę i dopraw odrobiną soli.
- Porcje skrop oliwą i podaj z kiełkami rzodkiewki.
Piękny bób ??? też muszę wreszcie sama zamrozić
O, to to! Kiedy wreszcie będzie świeży bób?
Mam nadzieję, że nie później niż w czerwcu.