• 3 litry świeżego mleka 2%
  • 15 łyżek soku z cytryn
  • sól truflowa do smaku (tu: 2-3 łyżeczki)

Kwintesencja DYI, czyli „do it yourself”. Wystarczą dwa podstawowe składniki, kilka minut pracy, parę godzin cierpliwości i domowy ser gotowy. Pycha!

Ta, niewątpliwie najprostsza metoda wytwarzania sera w warunkach domowych, która sprowadza się do zakwaszenia świeżego mleka, jest zwyczajnie genialna. Wystarczy mieć świeże – nie UcHaTe – mleko (wcale nie musicie w tym celu ścigać znajomego rolnika, naprawdę świetnie nada się świeże mleko ze sklepu, o terminie przydatności ok. 14 dni), sok ze świeżych cytryn oraz sól, albo ewentualnie dowolny inny dodatek smakowy – sól aromatyzowaną truflami (można ją kupić np. TUTAJ – zawiera 5% czarnej trufli), świeże zioła lub przyprawy, suszone zioła, etc. Tylko tyle i gotowe.

Używam mleka 2%, ale oczywiście, jeśli ktoś lubi, można użyć tłustszego. Ser nadaje się do jedzenia od razu, najlepiej wówczas, gdy potrzebujecie pokruszonego twarogu. Po spędzeniu pewnego czasu w lodówce (np. następnego dnia), ser staje się nieco bardziej suchy i wyraźnie twardnieje. Z trzech litrów mleka otrzymacie około 400 gramów sera.

Domowy ser_06

1. Podgrzejcie mleko w garnku do momentu, aż zacznie się gotować.

2. Zmniejszcie ogień i wlejcie do mleka sok z cytryny (uważajcie na pestki!).

3. Niemal natychmiast od mleka zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewajcie mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.

4. Durszlak wyłóżcie gazą (lub bawełnianą ściereczką) i przelejcie przez niego mleko. Ser zostanie na gazie. Jeśli chcecie zachować serwatkę, po prostu przecedźcie całość nad jakimś naczyniem.

5. Zostawcie ser na kilka minut, żeby dobrze odciekł i przestygł, a następnie zwińcie gazę, formując z sera kulę, i porządnie wyciśnijcie.

6. Odwińcie gazę, dodajcie sól, wymieszajcie i ponownie zwińcie gazę, tworząc z sera kulę.

7. Przełóżcie zawiniątko do miseczki, przyciśnijcie je czymś ciężkim (ja używam mniejszego kamiennego moździerza) i wstawcie do lodówki na 12 godzin.

Smacznego!

Domowy ser_02

Domowy ser H_09