• 12 kwiatów cukinii (najlepiej żeńskich czyli z małymi cukinkami)
  • kilka dojrzałych pomidorów
  • dwie garście czarnych oliwek
  • pęczek świeżej mięty
  • pęczek pietruszki
  • 250 g ricotty (tu: z sera owczego)
  • trochę parmezanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine

To prawdopodobnie mój ulubiony przepis na kwiaty cukinii…

…przynajmniej do momentu, w którym nie wypróbuję innego 😉

Niemal równie doskonałe są kwiaty cukinii w tempurze (smażone na głębokim tłuszczu, PRZEPIS), ale wersja opisana poniżej jest oczywiście lżejsza.

Przepis pochodzi z książki Jamie Olivera „Kulinarne wyprawy Jamiego”; nieco go tylko zmodyfikowałem. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a największą trudność sprawić może zdobycie kwiatów cukinii. Warto się jednak rozejrzeć albo, w braku innych opcji, wyhodować własne.

1. W misce wymieszajcie ricottę, posiekaną miętę i pietruszkę, trochę startego parmezanu, sól, pieprz oraz trochę startej gałki muszkatołowej.

2. Delikatnie usuńcie pręciki z wnętrza kwiatów cukinii i dokładnie opłuczcie kwiaty.

3. Delikatnie nadziejcie kwiaty ricottą z ziołami i zawińcie płatki u góry, tworząc coś na kształt torebki.

4. Pomidory obierzcie ze skóry i pokrójcie na kawałki.

5. Na dużej i głębokiej patelni podsmażcie czosnek i drobno posiekaną szalotkę do momentu, aż zmiękną, a następnie dodajcie pomidory i oliwki. Doprowadźcie do wrzenia i doprawcie solą oraz pieprzem. Zmniejszcie ogień i gotujcie sos kilka minut.

6. Ułóżcie na sosie kwiaty cukinii, wciskając je lekko w sos. Przykryjcie patelnię pokrywką i duście wszystko ok. 15 minut (w razie potrzeby dłużej, ale kwadrans w zupełności powinien wystarczyć).

7. Wlejcie do garnka sok z połowy cytryny i podawajcie. Porcje skropcie oliwą extra vergine.

Kwiaty cukinii duszone L_03

Smacznego!

Kwiaty cukinii duszone L_02

Kwiaty cukinii duszone L_05