- 3-4 duże cukinie
- ok. 120 g kaszy jaglanej
- 8 suszonych pomidorów w oliwie
- trochę świeżego koperku
- 4-5 łyżek parmezanu
- garść orzechów nerkowca
- 1/2 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
Zapiekanka z cukinii i kaszy jaglanej w mocno zakręconym stylu.
A świstak siedzi i zawija… paski cukinii.
Przyznaję, że ten przepis wymaga trochę czasu (choć nie dlatego, że jest trudny). Potrzeba go tym więcej, im więcej ruloników z cukinii planujesz przygotować, ale zapewniam, że efekt wart jest zachodu.
Wstążki z cukinii są miękkie i niezwykle delikatne (również za sprawą farszu, który dodatkowo zmiękcza cukinię) i fajnie kontrastują z posypką z chrupiących orzechów i parmezanu. Do tego sporo ziół, dodających całości mnóstwa smaku i aromatu.
Podaję orientacyjne ilości składników. W zależności od wieku i wielkości cukinii otrzymasz różną ilość wstążek (pasków). Mnie podane proporcje wystarczyły do przygotowania ok. 50 „zwijków”.
Sprawdź też:
PRZEPIS:
- Ugotuj kaszę jaglaną: wsyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy. Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12 minut. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Przy pomocy ręcznego miksera zmiksuj kaszę z pomidorami i koperkiem – ZOBACZ. Dopraw solą i pieprzem.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw skrój cukinie we wstążki (sam miąższ bez środkowej części z pestkami) – ZOBACZ. Jedno większe lub dwa mniejsze naczynia do zapiekania (tu: dwa kwadratowe naczynia o wymiarach 17 cm x 17 cm) natłuść oliwą.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Na każdej wstążce cukinii rozsmaruj dość cienką warstwę nadzienia z kaszy i zwijaj wstążki w zgrabne ruloniki. Rulony układaj ciasno – jeden przy drugim – w naczyniu do zapiekania (ZOBACZ).
- Zetrzyj parmezan, dodaj do niego grubo posiekane orzechy, posiekane listki rozmarynu, listki tymianku i trochę pieprzu. Wymieszaj i tak przygotowaną mieszanką posyp ruloniki cukinii.
- Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
Smacznego!
Ucieleśnienie mojego jaglanego marzenia! Pięknie wygląda in na pewno rewelacyjnie smakuje, coś tak cudnego musi być pyszne:) Super pomysł, a nawet myślałam ostatnio, kiedy wreszcie dasz jakiś nowy deser z jaglanką;) A tu obiad, mniam, będę zawijać już w sobotę:)
Smacznego!:-)
jakiż cudny pomysł! bardzo trafiony :)
:-)
Świetny pomysł! Myślę, ze taka cukiniowo- jaglana lasagne tez byłaby fajna.
Na pewno:-), pozdrawiam
Pokazałem małżonce, jutro ma urodziny
O, możesz jutro na obiad zrobić
Echhh, trzeba będzie spróbować chyba ;)
Zapiekanka challenge :D
Obłędnie wygląda, teź będę zawijać :D
Genialna zapiekanka
Zrobiłam wczoraj. Rzeczywiście trzeba mieć dużo czasu, ale naprawdę WARTO. Przy okazji okazało się, że pasta z kaszy jaglanej nadaje się idealnie jako dodatek do jajek/kanapek itp. Prócz pomidorów dodałam papryczki chili.
Nie należy pomijać w przepisie orzechów! Wspaniale łamią konsystencję. Ale czas pieczenia wydłużyłabym do 35min, bo cukinia nie zmiękła mi aż tak jak chciałam.
Bardzo się cieszę, że zapiekanka Ci smakowała:-) Co do czasu pieczenia – to również kwestia piekarnika, dlatego warto dopasować go do własnego sprzętu i preferencji smakowych:-), pozdrawiam
Takie pyszności, a piekarnik zepsuty:( Pozostaje zrobić szaszłyki z cukinii na patelni grillowej;)
Mistrz zapiekanka, dzięki za pomysł
To wygląda obłędnie! I z pewnością tak samo smakuje! :)
Doskonała zapiekanka, nie tylko piękna, ale też pyszna. I tak łatwo się robi <3