Gofry jaglane i jajecznica z kimchi.
Gofry jaglane (lub ryżowe) to ideał chrupkiego gofra w wydaniu gluten free. Dodatkowo, są pyszne również na drugi dzień. Jeżeli jesteś fanem gofrów na chrupko, zadbaj o to, by przynajmniej jedną z tych mąk mieć zawsze w zasięgu ręki. Możesz podać je dowolnie – na ostro albo na słodko. Jeżeli lubisz pikantne smaki, uwierzysz mi na słowo: w wersji z palącym kimchi smakują po prostu nieziemsko.
Jako że kimchi doskonale łączy się z jajkami, tym razem zrobiłem z nich rzecz najprostszą z najprostszych, czyli jajecznicę. Z oczywistych przyczyn (kimchi!) do jajek nie dodaję soli ani żadnych innych przypraw. Kimchi samo w sobie jest wystarczająco słone i ostre, przez co działa tu jak „przyprawa” idealna (gochugaru i sól robią całą robotę). Tak przyrządzoną jajecznicę podaj na chrupkim, świeżo wypieczonym gofrze, posyp dymką (lub listkami kolendry) i gotowe. Niebo w paszczy ;-)
Gofry jaglane z jajecznicą z kimchi znakomicie sprawdzają się w roli pożywnego i energetyzującego śniadania. Mocny, wyrazisty smak kimchi daje autentycznego kopa!
Uwagi:
- Mąka jaglana i ryżowa to najlepsze mąki do pieczenia chrupkich gofrów bez glutenu
- Maślankę możesz zastąpić wodą (albo na odwrót), ważne tylko, by zgadzała się łączna ilość płynu (=200 ml)
Gofry jaglane i jajecznica z kimchi – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
Gofry jaglane
- 200 g mąki jaglanej (w braku jaglanej może być też ryżowa, gryczana lub owsiana – kolor, struktura i smak takich gofrów będą wówczas inny)
- 100 ml wody gazowanej
- 100 ml maślanki
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
- 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)
Jajecznica z kimchi
- 4 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
- 100 g kimchi z rzodkwi
- pół pęczka dymki
Gofry jaglane i jajecznica z kimchi – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło klarowane roztop na patelni. Patelnię odstaw, za chwilę przyda się do jajecznicy.
- W drugiej misce wymieszaj 2 jajka z maślanką i wodą do pełnego połączenia składników.
- Do suchych składników dodaj masę z maślanki i jajek oraz roztopione ghee lub masło. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
- W tym czasie rozbij do miski 4 jajka i wymieszaj. Posiekaj kimchi.
- W czasie, gdy pieką się gofry na natłuszczoną (roztapianym wcześniej masłem) patelnię wrzuć kimchi i podsmaż przez chwilę, mieszając. Dodaj jajka i usmaż jajecznicę.
- Gofry podaj z jajecznicą i posiekaną dymką.
Gofry to moje ulubione kwarantannowe śniadanie. Na słodko, na słono, byle pyszne i chrupiące.