Gofry z gotowanych ziemniaków.

Zostało Ci trochę gotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie? Zamiast je odsmażać, upiecz ziemniaczane gofry! To doskonały pomysł na kreatywne zużycie nadwyżki ugotowanych wcześniej ziemniaków.

Gofry z gotowanych ziemniaków z czarnuszką są niesamowicie delikatne i kremowe. Smakują tak dobrze, że właściwie nie potrzebują żadnych dodatków, może poza odrobiną oliwy lub masła, a podane z gorącymi warzywami prosto z patelni są po prostu znakomite! Świetnym dodatkiem do gofrów będzie bób (jak w tym przepisie), ale też m.in. grzyby, szparagi czy szpinak. Jeżeli chcesz, by danie z gofrów było jeszcze bardziej sycące, podaj je z sadzonym jajkiem lub serem, na przykład z kremową burratą, mozzarellą, fetą czy twarogiem. W razie potrzeby, koperek i kolendrę zastąp innymi ziołami, np. natką pietruszki, lubczykiem, oregano czy tymiankiem.

Ziemniaki i bób świetnie do siebie pasują, sprawdź też:

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków – SKŁADNIKI na 8 sztuk:

Gofry

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • pół świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • olej do natłuszczenia płyt grzewczych gofrownicy

Bób

  • ok. 500 g ugotowanego i wyłuskanego bobu (u mnie: bób zamrożony latem, wcześniej ugotowany i obrany ze skórki)
  • papryczka chilli
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • duża garść posiekanego koperku
  • garść posiekanych listków kolendry
  • po pół łyżeczki nasion gorczycy, nasion fenkułu (kopru włoskiego) i czarnego pieprzu, roztartych w moździerzu
  • łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • oliwa extra vergine

Gofry z gotowanych ziemniaków – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Ostudź.
  2. Ostudzone ziemniaki przetrzyj w Magimixie przez przystawkę do puree.
  3. Przełóż puree z ziemniaków do miski, dodaj mąkę, jajka, czarnuszkę, sól, gałkę muszkatołową, pieprz i oliwę. Dokładnie wymieszaj, uzyskując jednolitą kremową masę.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Czas pieczenia każdorazowo jest uzależniony od modelu gofrownicy, u mnie w przypadku gofrów z gotowanych ziemniaków trwa to ok. 15 minut.
  5. Pod koniec pieczenia gofrów podsmaż przez kilka minut na patelni bób wraz z chilli i posiekanym rozmarynem. Dopraw wszystkimi przyprawami. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj świeże zioła (koperek i kolendrę). Wymieszaj.
  6. Gofry podaj z ziołowym bobem i posiekaną dymką. Przed podaniem skrop porcje oliwą i oprósz różowym pieprzem.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków

Gofry z gotowanych ziemniaków