Gofry z gotowanych ziemniaków.
Zostało Ci trochę gotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie? Zamiast je odsmażać, upiecz ziemniaczane gofry! To doskonały pomysł na kreatywne zużycie nadwyżki ugotowanych wcześniej ziemniaków.
Gofry z gotowanych ziemniaków z czarnuszką są niesamowicie delikatne i kremowe. Smakują tak dobrze, że właściwie nie potrzebują żadnych dodatków, może poza odrobiną oliwy lub masła, a podane z gorącymi warzywami prosto z patelni są po prostu znakomite! Świetnym dodatkiem do gofrów będzie bób (jak w tym przepisie), ale też m.in. grzyby, szparagi czy szpinak. Jeżeli chcesz, by danie z gofrów było jeszcze bardziej sycące, podaj je z sadzonym jajkiem lub serem, na przykład z kremową burratą, mozzarellą, fetą czy twarogiem. W razie potrzeby, koperek i kolendrę zastąp innymi ziołami, np. natką pietruszki, lubczykiem, oregano czy tymiankiem.
Ziemniaki i bób świetnie do siebie pasują, sprawdź też:
Gofry z gotowanych ziemniaków – SKŁADNIKI na 8 sztuk:
Gofry
- ok. 1 kg ziemniaków
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki czarnuszki
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- pół świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- olej do natłuszczenia płyt grzewczych gofrownicy
Bób
- ok. 500 g ugotowanego i wyłuskanego bobu (u mnie: bób zamrożony latem, wcześniej ugotowany i obrany ze skórki)
- papryczka chilli
- 1-2 gałązki rozmarynu
- duża garść posiekanego koperku
- garść posiekanych listków kolendry
- po pół łyżeczki nasion gorczycy, nasion fenkułu (kopru włoskiego) i czarnego pieprzu, roztartych w moździerzu
- łyżeczka suszonego estragonu
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- oliwa extra vergine
Gofry z gotowanych ziemniaków – PRZEPIS:
- Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Ostudź.
- Ostudzone ziemniaki przetrzyj w Magimixie przez przystawkę do puree.
- Przełóż puree z ziemniaków do miski, dodaj mąkę, jajka, czarnuszkę, sól, gałkę muszkatołową, pieprz i oliwę. Dokładnie wymieszaj, uzyskując jednolitą kremową masę.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Czas pieczenia każdorazowo jest uzależniony od modelu gofrownicy, u mnie w przypadku gofrów z gotowanych ziemniaków trwa to ok. 15 minut.
- Pod koniec pieczenia gofrów podsmaż przez kilka minut na patelni bób wraz z chilli i posiekanym rozmarynem. Dopraw wszystkimi przyprawami. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj świeże zioła (koperek i kolendrę). Wymieszaj.
- Gofry podaj z ziołowym bobem i posiekaną dymką. Przed podaniem skrop porcje oliwą i oprósz różowym pieprzem.