Bób z kiszoną cytryną i skrei z airfryera.
Bób z kiszoną cytryną i skrei z airfryera, czyli lekki i pożywny obiad w środku zimy. Powtarzam się jak zdarta płyta, ale w sezonie letnim naprawdę warto mrozić pyszny, młody i zieloniutki bób, który pomiędzy jesienią a wiosną jest fajną alternatywą dla porów, szpinaku czy jarmużu.
Dzięki dodatkowi kiszonej cytryny bób nabiera doskonałego, wyrazistego kwaśno-słonego smaku. Ostrości nadają papryczki chili oraz zielony pieprz. I na tym koniec, nie komplikuję sytuacji, nie kombinuję już z żadnymi innymi przyprawami. Przede wszystkim, ma być prosto. Przed wstawieniem do airfryera, nie doprawiam ryby – robię to dopiero na samym końcu. Super świeża, trawiasta oliwa z oliwek wspaniale dopełnia smak, dlatego wystarczy już tylko szczypta soli i aromatyczny zielony pieprz.
Airfryer jest wręcz stworzony do beztłuszczowego pieczenia ryb. Wystarczy niespełna 15 minut frajerskiego pieczenia, a gotowa ryba smakuje jak gotowana na parze, tylko zdecydowanie lepiej. Efekt jest nieporównanie ciekawszy niż w przypadku ryby gotowanej klasycznie na parze. Idealnie upieczony w airfryerze Skrei pozostaje zwarty, jędrny i soczysty, a wszystko to bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Uważaj tylko, by nie przetrzymać dorsza w airfryerze zbyt długo. Lepiej ustawić krótszy czas, po czym dodać minutę czy dwie w razie potrzeby; na dwa zgrabne kawałki Skrei z najgrubszej części polędwicy spokojnie wystarcza 12-13 minut w temperaturze 160 stopni C.
Oczywiście, airfryer nie pomieści ani dużej, ani średniej ryby w całości, ale do upieczenia porcji polędwicy z dorsza czy troci albo filetów z halibuta lub łososia nadaje się znakomicie.
Bób z kiszoną cytryną i skrei z airfryera – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- polędwica z dorsza Skrei (2 kawałki z najgrubszej części, po około 200-250 g każdy)
- około 500 g bobu (bób ugotowany, obrany ze skórki i zamrożony, używam po rozmrożeniu)
- kiszona cytryna z tego przepisu
- 2 papryczki zielonej chili (u mnie: marynowane)
- duża garść listków kolendry
- zielony pieprz – 1 łyżeczka, roztarta w moździerzu
- suszony tymianek – 1 łyżeczka
- 2 szczypty płatków soli
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Bób z kiszoną cytryną i skrei z airfryera – PRZEPIS:
- Koszyk airfryera wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim dwa kawałki dorsza skrei i piecz przez 13 minut w temperaturze 160 stopni C (dostosuj czas pieczenia do wielkości kawałków ryby).
- W tym czasie w głębokiej patelni podduś na oliwie przez kilka minut bób oraz pokrojoną na kawałki kiszoną cytrynę z posiekanymi papryczkami chili i suszonym tymiankiem (używam młodego bobu, który po ugotowaniu (3 minuty) i obraniu ze skórki, zamroziłem – przed użyciem zawsze go rozmrażam, czytaj też: Jak mrozić bób?).
- Zdejmij patelnię z ognia, dopraw bób z cytryną większością zielonego pieprzu i dodaj kolendrę. Wymieszaj.
- Bób z kiszoną cytryną podziel na porcje, a na wierzchu ułóż po kawałku skrei. Całość skrop oliwą, po czym dopraw rybę płatkami soli i pozostałym zielonym pieprzem.
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.