Baby Bellini – drink z cydru i brzoskwiń.

Dawno temu w jednym z brytyjskich programów kulinarnych, którego nazwa wypadła mi z głowy, jeden z prowadzących, którego nazwiska nie pamiętam wyznał, że pije cydr od wczesnego dzieciństwa, ponieważ jego rodzice nie mieli pojęcia, że cydr jest napojem alkoholowym. Efekt był taki, że miał do cydru dostęp nielimitowany. Cydr to alkohol? Taki tam sok z jabłek, a że nieco sfermentowany, to tylko drobny i całkiem nieistotny szczegół. Ten fragment programu utkwił mi w pamięci, ponieważ a) miał moc rozbawiania do łez i b) dowiódł ponad wszelką wątpliwość, że dzieci od małego pojone cydrem też mogą wyjść na ludzi 😉 Także tak, Baby Bellini to jeszcze lżejsza wersja i tak lekkiego Bellini, który w klasycznym wydaniu bazuje na brzoskwiniach i wytrawnym Prosecco. Czy częstować tym dzieciarnię? Decydujcie sami.

Do Baby Bellini najlepiej użyć brzoskwiń o białym miąższu, ale jeżeli wolisz żółte, dodaj jakie chcesz. Pamiętaj, że taki drink na pewno będzie jeszcze słodszy. Mus z moreli, nektarynek, malin, truskawek, poziomek, jagód, czy śliwek również zagra z cydrem, choć z Baby Bellini nie będzie mieć już wiele wspólnego.

Zachowanie właściwych proporcji (jedna część musu brzoskwiniowego na trzy części cydru) i odpowiednie schłodzenie składników przed przyrządzeniem drinka daje znakomity rezultat. Baby Bellini przyjemnie orzeźwia, dlatego jest doskonały na lato. Świetnie sprawdza się jako aperitivo lub deser. Nie dodawaj cukru – brzoskwinie są wystarczająco słodkie.

Baby Bellini

Baby Bellini

Baby Bellini

Baby Bellini – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

  • ok. 4-6 dojrzałych płaskich brzoskwiń o białym miąższu
  • Cydr Sadowski, duża butelka (750 ml)

Baby Bellini – PRZEPIS:

  1. Cydr schłódź w lodówce (najlepiej przez noc).
  2. Przygotuj mus z brzoskwiń – wypestkuj i obierz owoce ze skórki (nie pomijaj obierania). Pokrój je na kawałki, po czym zmiksuj na idealnie gładki i jedwabisty mus.
  3. Gotowy mus – w zależności od czasu, jaki pozostał do podania drinków – przelej do miski i wstaw do zamrażarki (na godzinę) albo do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Mus w zamrażarce w ciągu godziny lekko zgęstnieje, ale pozostanie płynny.
  4. Schłódź kieliszki w lodówce lub w zamrażarce.
  5. Przygotuj drinki. Do wysokich kieliszków nałóż łyżeczką mus z brzoskwiń w takich proporcjach, by wypełnił 1/4 pojemności kieliszków (nie więcej!). Uzupełnij cydrem i dokładnie wymieszaj przy pomocy długiej łyżeczki do drinków. Podawaj od razu.
  6. W gorące dni sprzyjające delektowaniu się Baby Bellini warto mieć w lodówce więcej gotowego musu i dodawać go do drinków w razie potrzeby 🙂 Podawaj jako aperitivo albo deser.

Baby Bellini

Baby Bellini

Baby Bellini

Baby Bellini

Baby Bellini