Zimowa sałatka z mango i fenkułu.

Bura listopadzica, mroczny czas pomiędzy jesienią a zimą, nie napawa optymizmem, bo napawać nie może, ale to nic. Trzeba ratować się kolorami i dobrym winem; jedno i drugie idzie nam całkiem sprawnie ;)

Zimowa sałatka z mango i fenkułu to kolorowy talerz na poprawę nastroju. Złociste i słodkie mango, chrupiący fenkuł, aromatyczna cebula marynowana w soku z limonki, słone kapary, kremowa burrata i domowy olej świeżo wyciśnięty z nasion słonecznika tworzą bardzo fajną, apetyczną kompozycję na przekór szarej i zimnej jesieni. Połączenie mango z czerwoną cebulą i słonymi kaparami niektórym może wyda się zaskakujące, ale całość doskonale ze sobą współgra.

Jako że nie przepadam za smakiem surowej cebuli, zwykle marynuję ją na szybko w soku z limonki lub cytryny. Dzięki temu cebula wyraźnie mięknie i staje się nieporównanie łagodniejsza w smaku. Sałatkę doprawiam m.in. domowym olejem słonecznikowym (zamiast oliwy). Nasiona słonecznika to świetny surowiec do tłoczenia oleju na zimno w domowej prasie Wartmann – jest tani i bardzo wydajny.

Przeczytaj też:

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
  • mango
  • czerwona cebula
  • sok z 1-2 limonek albo cytryn
  • 4 łyżeczki kaparów
  • mała garść pestek słonecznika
  • trochę listków kolendry
  • Burrata di buffala albo mozzarella (pokruszona feta lub sezonowana ricotta też będą OK)
  • olej słonecznikowy wytłoczony w domowej prasie do oleju Wartmann (ok. 300 g nasion słonecznika na ok. 200 ml wyciśniętego surowego oleju) albo oliwa extra vergine

Zimowa sałatka z mango i fenkułu – PRZEPIS:

  1. Wyciśnij surowy olej z nasion słonecznika: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 300 g ziaren słonecznika i włącz urządzenie w trybie sunflower seeds. Wiórki pozostałe po tłoczeniu oleju możesz zużyć tak samo, jak wiórki po oleju z czarnuszki. Zmiel je na mąkę i upiecz pieczywo chrupkie (przepis) lub krakersy (przepis).
  2. Cebulę pokrój cienko w półplasterki, przełóż do małej miski i wlej sok z limonki lub cytryny. Wymieszaj i odstaw na godzinę lub dłużej. Co pewien czas przemieszaj cebulę, by równomiernie się zamarynowała.
  3. Fenkuł przekrój wzdłuż na pół i cienko posiekaj.
  4. Mango obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, odetnij miąższ przy pestce i pokrój owoc w cienkie plasterki.
  5. Na talerzach rozłóż posiekany fenkuł i plasterki mango. Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę, kapary i listki kolendry.
  6. Rozerwij burratę na pół i ułóż po połówce na każdej porcji. Sałatkę dopraw świeżo wytłoczonym olejem słonecznikowym, skrop sokiem z limonki po marynowaniu cebuli, a na koniec posyp ziarnami słonecznika.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu

Zimowa sałatka z mango i fenkułu