Zimowa sałatka z mango i fenkułu.
Bura listopadzica, mroczny czas pomiędzy jesienią a zimą, nie napawa optymizmem, bo napawać nie może, ale to nic. Trzeba ratować się kolorami i dobrym winem; jedno i drugie idzie nam całkiem sprawnie ;)
Zimowa sałatka z mango i fenkułu to kolorowy talerz na poprawę nastroju. Złociste i słodkie mango, chrupiący fenkuł, aromatyczna cebula marynowana w soku z limonki, słone kapary, kremowa burrata i domowy olej świeżo wyciśnięty z nasion słonecznika tworzą bardzo fajną, apetyczną kompozycję na przekór szarej i zimnej jesieni. Połączenie mango z czerwoną cebulą i słonymi kaparami niektórym może wyda się zaskakujące, ale całość doskonale ze sobą współgra.
Jako że nie przepadam za smakiem surowej cebuli, zwykle marynuję ją na szybko w soku z limonki lub cytryny. Dzięki temu cebula wyraźnie mięknie i staje się nieporównanie łagodniejsza w smaku. Sałatkę doprawiam m.in. domowym olejem słonecznikowym (zamiast oliwy). Nasiona słonecznika to świetny surowiec do tłoczenia oleju na zimno w domowej prasie Wartmann – jest tani i bardzo wydajny.
Przeczytaj też:
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko, co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju Wartmann – czy warto kupić?
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?
- Prasa do oleju Wartmann trzeciej generacji – co nowego?
Zimowa sałatka z mango i fenkułu – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
- mango
- czerwona cebula
- sok z 1-2 limonek albo cytryn
- 4 łyżeczki kaparów
- mała garść pestek słonecznika
- trochę listków kolendry
- Burrata di buffala albo mozzarella (pokruszona feta lub sezonowana ricotta też będą OK)
- olej słonecznikowy wytłoczony w domowej prasie do oleju Wartmann (ok. 300 g nasion słonecznika na ok. 200 ml wyciśniętego surowego oleju) albo oliwa extra vergine
Zimowa sałatka z mango i fenkułu – PRZEPIS:
- Wyciśnij surowy olej z nasion słonecznika: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 300 g ziaren słonecznika i włącz urządzenie w trybie sunflower seeds. Wiórki pozostałe po tłoczeniu oleju możesz zużyć tak samo, jak wiórki po oleju z czarnuszki. Zmiel je na mąkę i upiecz pieczywo chrupkie (przepis) lub krakersy (przepis).
- Cebulę pokrój cienko w półplasterki, przełóż do małej miski i wlej sok z limonki lub cytryny. Wymieszaj i odstaw na godzinę lub dłużej. Co pewien czas przemieszaj cebulę, by równomiernie się zamarynowała.
- Fenkuł przekrój wzdłuż na pół i cienko posiekaj.
- Mango obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, odetnij miąższ przy pestce i pokrój owoc w cienkie plasterki.
- Na talerzach rozłóż posiekany fenkuł i plasterki mango. Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę, kapary i listki kolendry.
- Rozerwij burratę na pół i ułóż po połówce na każdej porcji. Sałatkę dopraw świeżo wytłoczonym olejem słonecznikowym, skrop sokiem z limonki po marynowaniu cebuli, a na koniec posyp ziarnami słonecznika.
Ciekawe urządzenie, pierwszy raz je widzę.
Bardzo przydatne w codziennym przyrządzaniu posiłków!