Bakłażany z miodem i kozim serem.

Bakłażany z plastrem miodu, kremowym kozim serem, chrupkimi orzechami i odrobiną świeżej mięty mogą być fajnym weekendowym śniadaniem, nieszablonową przystawką albo prostym lunchem. Okazja nie ma znaczenia, grunt, że każda z tych opcji świetnie skomponuje się z kieliszkiem (butelką?) dobrego lekkiego wina, które tym razem do przepisu dobrała nam Republika Wina. Wybór, oparty na założeniu, że „słodycz nie będzie zbyt nachalna, a miód nie obezwładni dania” padł na alzacki Gewurztraminer (Zink) i dobrze się stało, ponieważ sami sięgnęlibyśmy pewnie jak zwykle po coś wytrawnego, a tak poznaliśmy bardzo przyjemne, złożone, świetnie zrównoważone półwytrawne wino o owocowo-różanym aromacie, które idealnie zagrało z bakłażanowym lunchem. Wybór bez pudła! To uniwersalna butelka na niemal każdą okoliczność, stworzona na prezent, szczególnie wtedy, gdy nie do końca wiemy, jakie winne upodobania przejawia ludzik, któremu planujemy sprezentować wino.

Bakłażany z miodem i kozim serem

Bakłażany z miodem i kozim serem

A wracając do przepisu, smażone bakłażany z miodem i solą to po prostu hiszpańskie berenjenas fritas con miel, które miłośnicy Hiszpanii na pewno dobrze znają. To jedna z popularniejszych hiszpańskich tapas i trudno się dziwić, bowiem smak tak przyrządzonych oberżyn jest po prostu nieziemski. Kilka dodatkowych składników pięknie podbija smaki i z prostej przystawki robi małą ucztę.

Jeżeli chodzi o ser, zalecam pełną dowolność, od średnio starzonego (do ok. 36-40 miesięcy) Parmigiano Reggiano po fetę czy nawet łagodnie kremową mozzarellę lub burratę. Plaster miodu, który można spałaszować w całości, to wspaniały dodatek, ale sam miód również w zupełności wystarczy. Smażone plastry lub słupki bakłażana możesz podać na ciepło, ale miej na uwadze, że na zimno są równie smaczne. Choć Capra Verde jest serem dość słonym, warto dodać nieco dodatkowej soli, ponieważ smak całości – w połączeniu z miodem – tylko na tym zyskuje i jest jeszcze ciekawszy.

Bakłażany z miodem i kozim serem

Bakłażany z miodem i kozim serem

Bakłażany z miodem i kozim serem

Bakłażany z miodem i kozim serem

Bakłażany z miodem i kozim serem – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • mąka z ciecierzycy (jest najlepsza do tego przepisu)
  • plaster miodu akacjowego plus miód akacjowy
  • garść orzechów pekan (włoskie też będą pasować)
  • ok. 150-250 g dobrego sera, u mnie: Capra Verde – ser z niebieską pleśnią, wytwarzany z koziego mleka
  • listki z kilku gałązek świeżej mięty
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • płatki soli z chilli
  • do podania: biały, półwytrawny Gewurztraminer (2017), Zink – Alzacja, Francja

Bakłażany z miodem i kozim serem – PRZEPIS:

  1. Usmaż bakłażany (zobacz). W tym celu pokrój je w dość cienkie ok. 3-4 mm plasterki i obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i usmaż plasterki bakłażana na złoto z dwóch stron. Usmażone plasterki przekładaj na bieżąco na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smaż partiami, aż usmażysz całość.
  2. Gotowe bakłażany podziel na porcje, dodaj plaster miodu, ser i pokruszone orzechy.
  3. Skrop miodem, dodaj posiekaną miętę i płatki pikantnej soli.

Bakłażany z miodem i kozim serem

Bakłażany z miodem i kozim serem

Bakłażany z miodem i kozim serem