Galette z burakiem i ricottą.

Jeszcze jeden łatwy przepis na pyszną wytrawną tartę z warzywnym nadzieniem. Tym razem, galette wypełniam żółtymi burakami z majlertowego pola. Żółty burak w smaku nie różni się wyraźnie od klasycznego czerwonego, ale za to zaskakuje intensywnie żółtym, słonecznym kolorem :) Nie ma oczywiście przeszkód, by taką samą tartę upiec, wypełniając środek czerwonymi burakami.

Tradycyjnie, kruche ciasto robię wg tego samego przepisu, co zwykle. W razie potrzeby ricottę spokojnie możesz zastąpić dostępnym wszędzie półtłustym twarogiem. Buraki kroję w cieniutkie plasterki przy pomocy mandoliny (krajalnicy), a ciasto – jak zawsze – wyrabiam w Magimixie. 

Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą – SKŁADNIKI na 8 porcji:

Na kruche ciasto

  • 150 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 180 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
  • 150 g zimnego niesolonego masła
  • łyżeczka soli (używam różowej himalajskiej rozgniecionej w moździerzu)
  • kopiasta łyżeczka białej gorczycy, roztartej w moździerzu
  • łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu 
  • 2 łyżeczki kuminu, roztartego w moździerzu

Na nadzienie

  • ok. 8-9 małych żółtych buraków
  • 70 g ricotty (albo ok. 50-70 g świeżo startego Parmigiano Reggiano – na spód tarty zamiast ricotty)
  • łyżeczka soli z suszonymi ziołami (zobacz)
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine

Galette z burakiem i ricottą – PRZEPIS:

  1. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Schłódź je w zamrażarce przez 15-20 minut (latem, kiedy jest gorąco, możesz wydłużyć ten czas do ok. 25 minut). Pamiętaj o dodaniu do ciasta przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli – tak jak ja – używasz Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie Ci dosłownie 20 sekund).
  2. Umyte buraki pokrój na mandolinie w cieniutkie plasterki. Młodych żółtych buraków nie obieram ze skórki, w przypadku starszych buraków warto to zrobić. Pokrojone buraki przełóż do miski, dodaj oliwę i sól z ziołami, wymieszaj i odstaw. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie podsypanej mąką owsianą bg, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
  4. Szybko przełóż rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też od razu rozwałkować ciasto na papierze, na którym będzie pieczone, po czym przenieść papier z ciastem na blachę. Rozprowadź na cieście cienką warstwę ricotty (70 g), pozostawiając ok. 2-3 cm marginesu i wypełnij środek plasterkami buraków. Zawiń boki ciasta, tworząc galette. Skrop odrobiną oliwy. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut. 
  5. Gotową tartę odstaw na 15 minut, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje wyśmienicie!

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą

Galette z burakiem i ricottą