Goodio – surowa czekolada z miętą.

Jukka Peltola to rasowy korpoludek, spec od gier z Rovio Entertainment – firmy, która stworzyła i wylansowała Angry Birds. W pewnym momencie zadumał się nad stanem swojego zdrowia i kondycją psycho-fizyczną i w efekcie wciągnął go temat jakości żywności i jej zbawiennego wpływu na organizm. Jedzenie to przecież najprostsze, najłatwiej dostępne i relatywnie najtańsze lekarstwo. Tak w 2015 roku w Helsinkach narodziła się Goodio – wciąż początkująca, ale jednocześnie prężna fińska marka organicznych i surowych czekolad wytwarzanych metodą rzemieślniczą.

Goodio - surowa czekolada z miętą

W Finlandii jakość żywności ma znaczenie. Finowie cenią czystą, organiczną żywność z certyfikowanych upraw i hodowli, a Goodio świetnie wpisuje się w ten prozdrowotny i proekologiczny trend. Marka hołduje kilku podstawowym, jasno określonym regułom, które stanowią zarazem środek do celu oraz cel przyświecający trzem ojcom założycielom tego przedsięwzięcia. To jakość, trwałość, dobre samopoczucie oraz transparentność w obszarze pochodzenia, pozyskiwania i przetwarzania surowców, z których powstaje czekolada.

Ziarno kakao pochodzi z farm w Ameryce Południowej i Afryce. Rozcierane jest w manufakturze w Helsinkach przy pomocy kamiennych żaren (proces ten trwa 72 godziny), co przekłada się na charakterystyczną, inną niż w klasycznie konszowanych tabliczkach, strukturę produktu. Wszystkie czekolady wytwarzane są ręcznie z surowego kakao, które dzięki przetwarzaniu na zimno pozostaje bogate w antyoksydanty (przeciwutleniacze). Jako słodzidło do czekolad Goodio dodaje się cukier z kwiatu palmy kokosowej – taki sam, jak ten dodawany do znanych wszystkim polskich słodyczy z surowego kakao –> Cocoa.

Goodio - surowa czekolada z miętą

Czekolady Goodio to produkty inspirowane Finlandią – nordyckimi smakami i lokalnymi bogactwami natury. Powstają z czystych surowców organicznego pochodzenia, bogatych w składniki odżywcze i klasyfikowanych jako superfoods. Jest tu i dzika jagoda, i tak charakterystyczny dla Północy rokitnik, i korzeń lukrecji, a także m.in. – w jednej z tabliczek – peruwiańskie kakao Pure Nacional.

Po 2 latach od startu marka jest obecna w 5 krajach: w Finlandii, Szwecji, UK, USA i Hong Kongu. Polska pewnie nigdy nie znajdzie się na tej liście ;-), ale nawet jeśli nie wybieracie się w najbliższym czasie do Helsinek, czekoladę możecie zamówić również online. Co ciekawe, cena tabliczki w sklepie internetowym jest dokładnie taka sama jak na lotnisku Helsinki-Vantaa, gdzie Goodio kosztują 5,99 EUR za sztukę.

Czekolady są małe – 48 g, na jeden raz dla 2 głodnych ludzików. Kamienne żarna – tak jak w tabliczce rokitnikowej – zapewniają fajną strukturę, a smak tabliczki z miętą to doskonała mikstura wytrawnej, gorzkiej czekolady i mocnej, odświeżającej mięty. Miętowy smak jest cudownie naturalny i niesamowicie przyjemny. Aż trudno uwierzyć, że Goodio udało się osiągnąć tak doskonały efekt. Tajemnica tkwi w prostocie – to tylko 4 składniki wysokiej jakości, umiejętnie skomponowane.

Czekolada jest odpowiednio wytrawna – zawiera 65% kakao, a właściwy dobór składników i rozsądnie dawkowany cukier sprawiają, że nie wydaje się ani przesłodzona ani za mało gorzka. Smakuje świetnie. Posmak mięty, który przywodzi na myśl smak świeżych listków mięty czekoladowej czy marokańskiej nadaje jej absolutnie wyjątkowego charakteru.

Produkt organiczny, wegański, bez soi, bez laktozy i bezglutenowy (certyfikowany jako gf)

Goodio - surowa czekolada z miętą

Goodio – surowa czekolada z miętą

Opakowanie: kartonik i folia
Waga: 48 g
Skład: kakao, cukier z kwiatów palmy kokosowej, masło kakaowe, suszona mięta.
Może zawierać śladowe ilości nerkowców.
Zawartość kakao 65%. Wszystkie składniki są certyfikowane jako pochodzące z upraw bio/eko.
Producent: Helsingin Suklaatehdas Oy (Goodio), Finlandia
Cena: 5,99 EUR

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!

Goodio - surowa czekolada z miętą